Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je - nakon predstavljanja programa za mlade „Biraj bolju budućnost“ - odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara. Komentirao je, između ostalog, mjere za zapošljavanje i obrazovanje mladih, medijske napise o „velikoj koaliciji“, županije kao dio teritorijalnog ustroja Hrvatske…

Zajedno s njim bili su i potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić i predsjednik Mladeži Josip Bilaver.

Izjave - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Plenković: Otvoreni smo za postizbornu suradnju za programski i svjetonazorski bliske stranke!

O TZV. VELIKOJ KOALICIJI

Ponovit ću ovdje još jednom - budući da je ta tema kontinuirano u medijima - HDZ je decidirano protiv velike koalicije. Toga neće biti, ponavljam to ovdje urbi e torbi - da bude sasvim jasno. Na izbore idemo u pobjedu! Otvoreni smo za postizbornu suradnju sa strankama koje su nam bliske i u programskom i u svjetonazorskom smislu. Koalicije HDZ-a i SDP-a neće biti.

O IZBORNOM I POLITIČKOM LEGITIMITETU

Praksa i u Hrvatskoj i u Europi je da je najbolje i najprirodnije za učinkovito funkcioniranje Vlade da predsjednik Vlade ima i politički i izborni legitimitet. To su, dakle, dva načela kojih se držim. Što bi bilo sporno u tome da lider koji će dobiti većinu bude na čelu Vlade?

O MLADIMA

Naglašavam da ne idemo s mjerama samo za one koji su visokoobrazovani, nego na sve mlade u Hrvatskoj. Želimo da stječu vještine jer su upravo ne ključne u prilagođavanju potrebama radnih mjesta 21. stoljeća. Kada pogledate izvješća Svjetskog gospodarskog foruma i svih međunarodnih organizacija, onda vidite da je ono što se najbrže mijenja su radna mjesta. Sve ono što nam donosi digitalna revolucija zahtjeva od mladih da budu prilagođeni tom i takvom brzomijenjajućem tržištu rada.

O ŽUPANIJAMA

Stav HDZ-a vrlo je jasan - nema ukidanja županija. One su i povijesno i geografsko određenje regionalnog ustroja Hrvatske. Županijama treba omogućiti funkcionalnu i fiskalnu decentralizaciju. Što se tiče HDZ-a, one će biti dio regionalnog ustroja Hrvatske.

NIZ MJERA ZA MLADE

Maletić: Mladi na stručnom osposobljavanju trebaju imati prave mentore!

Htjeli smo širi obuhvat za stručno osposobljavanje - da bi se uključili i mladi na način da bi se napravile analize i prednost dobivaju oni koji imaju manju šansu za osposobljavanje. Dosad nisu, dakle, rađene analize i nije se vodilo računa da mladi na stručnom osposobljavanju imaju prave mentore.

Bilaver: Digitalizacija i stvaranje posebnog sustava unutar studentskih centara!

Mladi kada rade preko studentskog servisa izgube tri do četiri dana noseći ugovor poslodavcu, a onda natrag u studentski servis. A potom račun poslodavcu. Potrebna je, dakle, reorganizacija, digitalizacija i stvaranje posebnog sustava unutar studentskih centara. Koji će omogućiti da se vrlo brzo jednostavno digitalnim putem taj problem riječi.