Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković jučer je u Vukovaru - gdje je prisustvovao otvorenju 10. Vukovar Film Festivala - dao izjavu za brojne okupljene novinare. Komentirao je, između ostalog, važnost ovog filmskog festivala za Hrvatsku, kulturu kao bitan dio politike naše stranke, pobjedničku kampanju za parlamentarne izbore…

Izjavu predsjednika Plenkovića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku pročitati ključne poruke:

O FESTIVALU

Zadovoljstvo je biti večeras ovdje na otvaranju 10. Vukovar Film Festivala. Čestitam g. Igoru Rakoniću i svima koji već godinama doprinose da je Festival sve raznovrsniji i poznatiji - 19 filmova u 13 kategorija. Filmovi se prikazuju ne samo u Vukovaru, već i ostalim gradovima Vukovarsko-srijemske županije, ali i Osječko-baranjske županije. Vidim da je napravljena izvrsna selekcija filmova - gotovo da smo u Cannesu s obzirom na broj filmova. Još jednom čestitam i Gradu Vukovaru i Ministarstvu kulture za potporu te svima koji pridonose jačanju filmske umjetnosti u Hrvatskoj.

O ULAGANJIMA U KULTURU

Kultura je izuzetno važan segment politike Hrvatske demokratske zajednice. Vodit ćemo računa da se ulaganja u kulturu nastave. Zbog niza okolnosti nerijetko je, nažalost, proračun za kulturu manji nego što bi trebao biti. Stranka smo koja vodi računa o hrvatskom identitetu, tradiciji i baštini - film spada u one kreativne grane umjetnosti koje su ujedno i gospodarske. Hrvatska treba nastaviti s financiranjem kvalitetnih projekata.

O IZBORIMA

HDZ ide na izbore pobijediti - sa željom da ostvarimo najveći broj saborskih mandata od svih stranaka. Spremni smo i otvoreni na suradnju s Mostom. Ponovit ću - neće biti velike koalicije, decidirano smo protiv takve opcije. Ostvarivat ćemo postizbornu suradnju s onim strankama koje su nam bliske u svjetonazorskom i programskom smislu.

O ODNOSIMA SA SRBIJOM

Kada je riječ o odnosima sa Srbijom, više sam puta apelirao da stanu sa provokacijama - uhićenje g. Zdravka Hlobika nije korak u tom smjeru. Srbija treba izmijeniti svoj zakon o regionalnoj nadležnosti. Hrvatska je članica EU i NATO-a - znat ćemo zaštititi naše nacionalne interese, sigurnost hrvatskih državljana, a osobito hrvatskih branitelja.