Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković danas je posjetio najstarije hrvatsko marijansko svetište - Svetište Majke Božje Trsatske - gdje se družio i razgovarao s brojnim građanima. Ujedno je za brojne medije komentirao, između ostalog, kvalitetu izborne liste za VIII. izbornu jedinicu, ali i odnose sa Srbijom.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O ODNOSIMA SA SRBIJOM

U Zadru sam jučer - nakon predstavljanja naših kandidata za IX. izbornu jedinicu - rekao da će se Vlada, koju ću ja predvoditi, postaviti vrlo principijelno i čvrsto. Već sam kao zastupnik u Europskom parlamentu, prije više od dvije godine, pokrenuo inicijativu da Srbija izmijeni sporni zakon i bude transparentna u komunikaciji onih optužnica koje su zaostale iz vremena Vojnog tužiteljstva bivše JNA. To je za hrvatsku kao članicu EU nedopustivo. Zadržat ćemo našu poziciju zemlje koja je dugo radila na tome na postane članica EU i NATO-a. Srbija, ako kani ići u tom smjeru, mora pokazati poštovanje prema Hrvatskoj, izbjegavati provokacije i kreiranje tenzija u odnosima. Imamo puno mehanizama zaštititi nacionalne interese i sigurnost naših državljana. HDZ-ova vlada neće dopustiti da Srbija ima zakon kojim njezini državni organi mogu goniti hrvatske državljane za kaznena djela počinjena na hrvatskom teritoriju. Ovo je hibridna regionalna jurisdikcija - nepoznata u komparativnome međunarodnom pravu. To nećemo dopustiti. Pozivam Srbiju da smiri tenzije. Hrvatska je članica EU i NATO-a i ima bitno snažniji i kvalitetniji međunarodni položaj.

O ZAŠTITI NACIONALNIH INTERESA

Naša je Vlada - za razliku od SDP-ove koja nije napravila ništa u pregovaračkom procesu - uvrstila niz kriterija u poglavlje 23. Iskoristit ćemo mehanizme koji su nam na raspolaganju da ovo riješimo. Hrvatska je članica EU, pregovori se vode tako da je s jedne strane 28 članica, a s druge Srbija. Sve odluke se donose konsenzusom. Mislim da sam bio dovoljno jasan.

O KANDIDATIMA VIII. IZBORNE JEDINICE

Vrlo sam često i kao eurozastupnik i kao saborski zastupnik dolazio u Rijeku i Istru. To ću činiti i dalje. Ovo je važna izborna jedinica za HDZ. Imamo izuzetne kvalitetne kandidate, imam jako dobre relacije sa svim kolegama u Istri i Primorsko-goranskoj županiji. Učinit ću maksimalni napor da rezultat u VIII. Izbornoj jedinici bude izrazito kvalitetan i bolji nego do sada.

O INCIDENTU U GLINI

„Pitate me za status Bože Petrova na Facebooku“? Pročitao sam to jutros i odmah sam se čuo sa čelnikom naše organizacije u Sisačko-moslavačkoj županiji. Zatražio sam ga da mi do 12 sati dostavi pismeno izvješće o tom incidentu. Ono što sam neformalno čuo, čini se da je riječ o privatnom sukobu. Žao mi je što je do toga uopće došlo, ispitat ćemo o čemu se radi. Ukoliko se pokaže da je naš član napravio nešto što je neprimjereno, nadležna tijela će pokrenuti odgovarajući stegovni postupak. Ispričavam se gospodinu koji je oštećen, ne bih želio da to eskalira na razinu koja nema takvu dimenziju, prije svega tu mislim na onu političku.