Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković komentirao je u Banskim dvorima podatke Državnog zavoda za statistiku o rastu bruto domaćeg proizvoda. Kako je danas izvijestio DZS, u trećem tromjesječju ove godine u Hrvatskoj je zabilježen rast BDP-a od 2,9 posto u odnosu na isto razdoblje 2015. godine. U usporedbi s prethodnim tromjesečjem, ostvaren je najbrži rast među svim članicama Europske unije!

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O RASTU BDP-a

Riječ je o vrlo jasnom signalu o rastu hrvatskog gospodarstva - najsnažnijem u zadnjih osam godina. Vlada je vrlo zadovoljna takvim pokazateljima koji jasno svjedoče da Hrvatska ide u dobrom smjeru. Posebno smo zadovoljni što je trend rasta nastavljen u svim industrijama, osobito u turizmu i izvozu. Ovakav signal daje dodatni optimizam u nastavku izgradnje poticajnog i jednostavnog poslovnog okruženja s ciljem postizanja još viših stopa rasta. To smo, kao što znate, i definirali u našim smjernicama - 3,2 posto rasta u 2017. s tendencijom daljnjeg rasta.

O DOBRIM POKAZATELJIMA & POLITIČKOJ STABILNOSTI

Ovakva su gospodarska kretanja rezultat aktivnih mjera koje su uspostavljene Nacionalnim programom reformi za 2016. te ona pridonose smanjenju deficita i ispunjavanju preporuka Vijeća EU radi izlaska iz procedure prekomjernog proračunskog manjka i makroekonomskih neravnoteža. Dobri ekonomski pokazatelji - povećanje izvoza, BDP-a i smanjenje deficita - doveli su i do poboljšanja položaja Hrvatske u izvješću Svjetskog gospodarskog foruma o Globalnoj konkurentnosti za 2016. i 2017. godinu.

Moramo reći i da je to dio rada prošle Vlade. Ali, budući da se radi o tromjesječju od 1. srpnja do 30. rujna, možemo konstatirati da su rezultati upravo ovako kvalitetni (i) zbog važne poruke političke stabilnosti - koja se odražavala i nakon i prije parlamentarnih izbora. Sve što se događa u gospodarstvu je pozitivan trend novog ozračja u Hrvatskoj.

O PROGRAMU VLADE & BOLJEM STANDARDU

Vlada će nastaviti s poreznom reformom - s posebnim senzibilitetom za socijalnu uključenost i društvenu solidarnost - i daljnjim aktivnostima s ciljem smanjivanja parafiskalnih nameta, olakšavanja poslovanja, kreiranja stabilnije klime za ulagače i naše gospodarske subjekte. Poduzimat ćemo i sve ostale mjere ekonomske politike koje smo najavili u programu Vlade. Te će se aktivnosti odraziti na kvalitetnija radna mjesta, zapošljavanje te postizanje boljeg standarda života hrvatskih građana.

Činjenica jest da će nakon porezne reforme 1,8 milijuna građana imati manje porezno opterećenje te da će se smanjenje stopa poreza na dobit vrlo jasno reflektirati u poslovanju brojnih tvrtki. Sve će to biti signali kvalitetnog rada Vlade. Naši su temeljni ciljevi do 2020. osigurati stabilan i trajan gospodarski rast te rast BDP-a od 5 posto.