Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković dao je - nakon sastanka s predstavnicima Mosta u Središnjici naše stranke - izjavu za brojne okupljene novinare. Zajedno s njim bio je čelnik Mosta Božo Petrov koji je, također, dao izjavu.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SASTANKU

Izražavam zadovoljstvo današnjim razgovorima s kolegama iz Mosta - nastavljamo učvršćivati partnerstvo uoči konzultacija koje je Predsjednica RH sazvala za srijedu. Napredovali smo oko sedam točaka koje je Most iznio još uoči izbora. Vrlo blizu smo dogovora o svim pitanjima - ovisno o hodogramu njihove provedbe. Razgovarali smo, također, o daljnjim aktivnostima vezano uz izradu programa Vlade. Radimo na pojedinostima strateških točaka koje će biti dio programa Vlade. Treća stvar o kojoj smo razgovarali bio je pristup ustroju Vlade: o portfeljima i načelnim dogovorima kako bismo u sljedećih nekoliko dana u intenzivnim razgovorima dogovorili ukupni paket suradnje - za stabilnu, funkcionalnu i učinkovitu Vladu.

O VLADI

Predstavili smo viziju ustroja Vlade - od predsjednika Vlade, potpredsjednika pa do broja ministarstava i resora. Tu bi došlo, prema našem viđenju, do određenih modifikacija u odnosu na postojeći ustroj. Htjeli bismo da ustrojstvo Vlade reflektira prioritete našeg programa. To je ono najbitnije, na tome smo radili i u izbornoj kampanji. Želimo da se konačni prijedlog ustroja Vlade donese u konsenzusu.

O PARLAMENTARNOJ VEĆINI

Želimo se, prije svega, dogovoriti o resorima koji će biti posebni te o onima koje ćemo razdvajati ili spajati. Kada se to dogovorimo, onda ćemo - ovisno o ukupnom broju članova Vlade - razgovarati o broju ministara, sukladno participaciji. Najvažnije je - polazimo od broja zastupnika i kakav demokratski legitimitet pojedini partneri imaju. Zajednički smo u situaciji da imamo dovoljan broj saborskih zastupnika za parlamentarnu većinu.

O KONZULTACIJAMA S PREDSJEDNICOM RH

Prve konzultacije s Predsjednicom RH doživljavamo kao inicijalne. Čim naš dogovor bude čvrst i stabilan tada ćemo - uz odgovarajući broj potpisa - tražiti povjerenje Predsjednice RH za sastav Vlade. Držimo se ustavnih rokova.