Premijer i predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u više je navrata danas komentirao pogrešne interpretacije tvrdnji pojedinih ministara iz kvote Mosta prema kojima „slijedi zatvaranje Rafinerije Sisak“.

U izjavi za novinare nedvosmisleno je naglasio da zatvaranje nije opcija te otklonio sve spekulacije da se na razini Vlade već razgovaralo o transformaciji proizvodnih pogona Rafinerije Sisak i o načinu zbrinjavanja radnika:

Zabrinutost za položaj radnika

- Reagiravši odmah na te spekulacije, danas sam razgovarao s predsjednikom Uprave Ine g. Zoltanom Aldottom i izrazio zabrinutost za položaj radnika u Rafineriji Sisak. Dogovorili smo da se idućeg tjedna, nakon prve sjednice Vlade i mog posjeta BiH, održi hitni sastanak između Uprave Ine i predstavnika mjerodavnih ministarstava u Vladi RH na kojem ćemo razmotriti međusobne odnose i strateške interese Republike Hrvatske u našoj naftnoj kompaniji.

Dodao je da treba malo „smiriti loptu“ i konfuziju u medijskom prostoru:

- Vlada još nije raspravljala ni o jednoj temi jer je će se tek sutra održati prva sjednica. Temeljito ćemo analizirati situaciju, informirati se i o poslovanju Ine i o stanju pravnih procesa koji su tijeku. Znat ćemo zaštititi interese Hrvatske i interese svih zaposlenika Ine.

Susret s Orbanom

Predsjednik Plenković se i u sabornici osvrnuo na aktualno stanje u Ini odgovarajući na pitanja zastupnika nakon što im je podnio izvješće o nedavnom zasjedanju Europskog vijeća:

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/video-transparentnost-ukljucivost-pre...

- O energetskoj politici nije bilo detaljne rasprave na summitu u Bruxellesu. No na margini sastanka kratko sam se susreo s mađarskim premijerom Orbanom. Dogovorit ćemo poseban susret koji treba biti kvalitetno pripremljen kako bi se raspravila sva važna pitanja u odnosima između Hrvatske i Mađarske. Odnos Ine i MOL-a svakako je jedno od najkrupnijih pitanja. Inače, u kontaktu sam s našim kolegama u Sisačko-moslavačkoj županiji i želim izraziti brigu za radnike u Rafineriji Sisak. Učinit ćemo sve da zaštitimo interese naše države i zaposlenika.