Na početku današnje sjednice Vlade RH, predsjednik Andrej Plenković najoštrije je osudio jučerašnji izgred osuđenoga ratnog zločinca Vojislava Šešelja, koji je oskvrnuo zastavu Republike Hrvatske i vrijeđao izaslanstvo Hrvatskoga sabora tijekom boravka u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/jandrokovic-prekinuo-posjet-srbiji-vlada-rh-najostrije-osudila-seseljev

- U potpunosti i osobno i kao Vlada podržavamo odluku predsjednika Hrvatskog sabora i svih članova izaslanstva da prekinu posjet Beogradu i da se vrate u Hrvatsku. Očekujem od Srbije da oštro i nedvosmisleno osudi ovaj akt zastupnika u srbijanskoj skupštini, koji je još jednom ponovio svoju bezobzirnu i retoriku i ponašanje prema Republici Hrvatskoj. Tome smo imali prigode svjedočiti zadnjih nekoliko godina, a nažalost i u vrijeme agresije Miloševićeva režima na Hrvatsku. I ovom je zadnjom presudom Međunarodni sud, tj. Posebni mehanizam, potvrdio njegovo huškačko ponašanje koje je pridonijelo najgorim ratnim zločinima u Domovinskom ratu u Hrvatskoj.

Jasna osuda

Predsjednik Plenković je naglasio da Hrvatska očekuje da nastavak dijaloga i odnosa sa Srbijom bude u kontekstu njihove osude Šešeljeva ponašanja. Kazao je i da je Hrvatska gospodarska komora jučer otvorila ured u Beogradu, što je bio jasan signal da Hrvatska želi nastaviti unaprjeđivati odnose, razvijati trgovinsku razmjenu i gospodarsku suradnju, raditi na dobrosusjedstvu i europskom putu, ali ovo su - dodao je - prethodna pitanja koja je nužno vrlo jasno osuditi.

Podsjetio je da je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova jučer uputilo notu Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu s jasnom osudom Šešeljeva čina.

- Vlada RH će nastaviti graditi odnose sa susjedima, a na ovakve poteze ćemo reagirati odlučno i primjereno u zaštiti digniteta simbola hrvatske države i dostojanstva Republike Hrvatske u cjelini.

Profesionalni i ljudski integritet

Govoreći o aktualnim temama, predsjednik Plenković osvrnuo se na prijedlog Vlade o imenovanju novoga glavnoga državnog odvjetnika. Kazao je da pravnik Dražen Jelenić, aktualni prvi zamjenik glavnoga državnog odvjetnika i predsjednik Državnoodvjetničkog vijeća, ima sve potrebno iskustvo za novu dužnost.

- Riječ je o kvalitetnom kandidatu, čovjeku koji ima i profesionalni i ljudski integritet i koji će posao glavnoga državnog odvjetnika - nakon što, uvjeren sam, dobije potporu u Hrvatskom saboru - obavljati savjesno, u skladu sa zakonom i nepristrano te na taj način jačati povjerenje u pravosudne institucije Republike Hrvatske.

Zahvalio je dosadašnjem glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu na radu u protekle četiri godine.

S glavnim tajnikom Vijeća Europe

Osvrnuvši se na posjet glavnog tajnika Vijeća Europe Thorbjørna Jaglanda, kazao je da će Hrvatska, koja je članica ove paneuropske organizacije 22 godine, u svibnju preuzeti prvi put njeno predsjedanje. Dodao je da su glavnom tajniku predstavljeni prioriteti hrvatskog predsjedanja, a to su: borba protiv korupcije, decentralizacija, jačanje lokalne samouprave, zaštita manjinskih prava i zaštita kulturne baštine.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-jagland-borba-protiv-korupcije-decentralizacija-prioriteti-hrvatskog

Zahtjev Vijeću Europe

Predsjednik Plenković napomenuo je da je boravak glavnog tajnika Jaglanda bio prigoda i za razgovor o procesu potvrđivanja Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Naglasio je da nije dobro da tema jedne Konvencije koja je plemenita i dobra bude opterećena nekim drugim raspravama.

 - Kada akteri iz nevladinog sektora, ali i neki politički akteri koji ovu temu koriste za neke sasvim druge - razvidno političke ciljeve, vode paneuropsku kampanju protiv Konvencije, to stvara poteškoće i Vijeću Europe. Stoga će ministrica vanjskih i europskih poslova na sastanku u Kopenhagenu pojasniti hrvatski stav, predočiti naše iskustvo i tražiti od cijele organizacije da razjasni erga omnes (prema svima - op. ur.) o čemu se ovdje točno radi, što je bit Konvencije i kako da se izbjegnu slične situacije prigodom ratificiranja toga međunarodnog ugovora.

Odgovorno i obazrivo

Pozvao je sve aktere i dionike ovog procesa da smire tenzije nakon uvjerljive većine koju je potvrđivanje Konvencije dobilo u Hrvatskom saboru, i to uz interpretativnu izjavu, kojom hrvatska Vlada jamči da prilikom implementacije neće doći ni do kakvih problema koji bi se kosili s bilo čijim vrijednosnim sustavom.

- Vlada se ponijela vrlo odgovorno i vrlo obazrivo, jer smo uvjereni u korist provedbe Konvencije, prije svega za žene koje su žrtve nasilja, i za borbu protiv nasilja u obitelji. Apeliram i na one koji su bili za Konvenciju i na one koji su bili protiv da zajednički pogledamo kako možemo provoditi ovaj novi institucionalni, pravni i financijski okvir na što učinkovitiji način, bez ikakvog problema za naš vrijednosni sustav.

 

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/konvencija-ce-dati-doprinos-rjesavanju-problema-nasilja-nad-zenama-nad-kojim-nemamo

Ništa se neobično nije dogodilo ni u jednoj drugoj državi koja je do sada ratificirala Konvenciju i provodi je, pa se tako ništa neobično neće dogoditi ni u Hrvatskoj - poručio je Plenković.

Gospodarstvo, sigurnost i razvoj

Što se tiče europskih aktivnosti, podsjetio je da su Zagreb prošlog tjedna posjetili potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen te povjerenici Neven Mimica i Julian King, a razgovarali su o nizu tema - gospodarskim, sigurnosnim i razvojnim

- Činjenica da su tri povjerenika isti dan bili u Hrvatskoj pokazuje koliko je Hrvatska bitna i relevantna.

Dodao je da očekuje da se posjeti povjerenika intenziviraju uoči hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-plenkovic-s-potpredsjednikom-europske-komisije-katainenom-i-povjerenicima-mimicom-i-kingom-23697/23697

Osvrnuo se i na posjet potpredsjednice ukrajinske Vlade za europske i euroatlantske integracije Klympush-Tsintsadze, s kojom je razgovarao o političkoj i gospodarskoj suradnji te prenošenju hrvatskih iskustava.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-andrej-plenkovic-s-potpredsjednicom-vlade-ukrajine-23708/23708

Program ruralnog razvoja

Na kraju se osvrnuo i na predstavljanje financijskih instrumenata Programa ruralnog razvoja. Kazao je da su jučer potpisani sporazumi ukupne vrijednosti milijardu kuna novog i inovativnog načina financiranja pod povoljnim uvjetima za jačanje hrvatske poljoprivredne proizvodnje.

- Postignut je kvalitetan okvir s dobrim partnerstvom između europskih sredstava, državnog proračuna i komercijalnih banaka, koji će moći osigurati sredstva za ono što do sada poljoprivrednici nisu mogli financirati po tako povoljnim financijskim uvjetima.

https://vlada.gov.hr/vijesti/predsjednik-vlade-plenkovic-cijela-vlada-cvrsto-stoji-iza-hrvatske-poljoprivrede/23722