Nakon što su na XVIII. Općem saboru naše stranke podržana izvješća predsjednika Andreja Plenkovića i glavnog tajnika Gordana Jandrokovića o radu HDZ-a u zadnje dvije godine, izaslanice i izaslanici donijeli su, sa samo tri glasa protiv, i novi Statut naše stranke.

Statut - ispunjeno predizborno obećanje

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković u svom je završnom govoru zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji Općeg sabora i podsjetio da je usvajanjem novog Statuta ispunjeno njegovo obećanje iz unutarstranačkih izbora o modernizaciji načina rada naše stranke, podizanju razine unutarstranačke demokracije i pozicioniranju HDZ-a kao europske stranke desnog centra, koja je spremna suočiti se sa svim suvremenim izazovima.

Naprijed, a ne nazad!

Izdvojio je tri bitne poruke Općeg Sabora:

- Prvo, HDZ je u financijskom plusu i oslobođen svih dugova koje smo zatekli prije dvije godine kada smo preuzeli našu stranku. Odgovorno vodimo stranačke financije - jednako kao i državne! Drugo, HDZ je iz nezavidnog položaja u kojem se našao uspio premoćno pobijediti na parlamentarnim i lokalnim izborima te je danas vodeća hrvatska stranka! Naposljetku, vodimo Vladu koja rješava najkrupnije naslijeđene probleme još iz vremena tranzicije. Znamo kojim putem Hrvatska treba ići - a to je naprijed, a ne nazad!''.

Demokratska unutarstranačka rasprava

Izrazivši zadovoljstvo što je na Općem saboru vođena demokratska rasprava, onima koji su iznijeli određene kritike poručio je da su i sami imali priliku biti članovi Vlade ili ostati u njoj:

- Želim da ovakav dijaloški oblik kakav smo imali na Saboru bude modus operandi HDZ-a. No, onda kada je bitno, moramo nastojati projicirati zajedništvo!

Jasna potpora smjeru rada

Plenković je naglasio da je na Općem saboru izražena jasna potpora za aktivnosti i smjer rada Vlade, parlamentarne većine i samog HDZ-a. Dodao je da će nastaviti pozicionirati Hrvatsku u najsnažnijim svjetskim organizacijama - Europskoj uniji, NATO-u i Vijeću Europe - te voditi računa o HDZ-ovu državotvorstvu, demokršćanstvu i narodnjaštvu:

- Samo one stranke koje se prilagođavaju trendovima imaju prigodu upravljati i voditi zemlju. Na tom tragu vodit ćemo stranku i pobjeđivati na svim izborima koji su pred nama!