Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u zagrebačkom je Hotelu Westin - uoči i u stanci Liderove konferencije „Dan velikih planova“ - odgovarao na pitanja brojnih okupljenih novinara.

Izjavu predsjednika HDZ-a - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo objedinjeno ključne poruke iz obje izjave:

O RAZGOVORIMA S MOSTOM

Nema nikakvog „prekida pregovora“. Oni se normalno odvijaju sukladno dogovorenom hodogramu. Postoje kontakti s Mostom na stručnoj razini - u ponedjeljak nastavljamo formalne razgovore.

O PARLAMENTARNOJ VEĆINI

Za dugoročnu političku kulturu u Hrvatskoj želimo postići - ako se tako poslože mandati nakon izbora - da zastupnici nacionalnih manjina nisu ti koji će arbitrirati koja će vlast biti. Želimo stvoriti političko ozračje u kojem bi predstavnici nacionalnih manjina - s onom političkom strankom, odnosno parlamentarnom većinom - unaprijed dogovorili program s bitnim elementima zaštite prava nacionalnih manjina. To je ono o čemu razgovaramo i što želimo. To je dobro za ukupno ozračje u društvu, naš međunarodni ugled i poruku našim susjednim državama. U konačnici - za položaj Hrvata u susjednim državama. To je okvir i pristup na temelju kojeg radimo.

O UČINKOVITIJEM POSLOVANJU JAVNIH PODUZEĆA

Vrlo smo jasni - uopće nema pregovora o sudjelovanju u Vladi na ministarskim pozicijama. Postoje natječaji u javnim poduzećima. Ideje koje ste čuli su stav SDSS-a. Čuli ste u mom govoru o restrukturiranju javnih poduzeća, profesionalizaciji, kvalitetnom upravljanju, praćenju rezultata rada… To je, dakle, i europski i pristup buduće Vlade - na kojem ću inzistirati.

O PRIORITETIMA VLADE

Posve su jasne poruke o gospodarstvu iz mog današnjeg govora. Poanta je cjeloviti pristup ekonomskoj politici. Želimo političku stabilnost, pravnu sigurnost, kvalitetan gospodarski okvir za rast i razvoj Hrvatske, društvenu pravednost i solidarnost. Upravo ove točke koje sam danas iznio u svom govoru bit će okosnica rada i programa buduće Vlade.