Vlada je na današnjoj sjednici usvojila smjernice za izradu državnog proračuna te smjernice ekonomske i fiskalne politike za 2017. s projekcijama za 2018. i 2019. godinu.

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković u uvodnom je obraćanju poručio da smjernice za izradu proračuna daju okvir za ekonomsku i fiskalnu politiku čiji su ciljevi definirani u programu Vlade.

- Trajni i stabilni rast, stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, demografska obnova, društvena pravednost i solidarnost bit će vidljivi u državnom proračunu za 2017. godinu. Fokus je stavljen na provedbu socijalne i demografske politike te na sustav nacionalne i domovinske sigurnosti, kao i na prava hrvatskih branitelja - istaknuo je predsjednik Plenković.

Kompenzacija lokalnim jedinicama

Kako je naglasio, Ministarstvo obrane može očekivati rast svog proračuna na 1,23 posto BDP-a, a osigurana su i sredstva za kompenzaciju jedinicama lokalne uprave i samouprave u iznosu od 1,3 milijarde kuna.

Uvodno obraćanje premijera Plenkovića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

Smjernice za izradu državnog proračuna

Prva točka dnevnog reda su smjernice za izradu državnog proračuna RH za 2017. i projekcije za 2018. i 2019. godinu. One daju okvir za ekonomsku i fiskalnu politiku u sljedeće tri godine - čiji su temeljni ciljevi definirani u programu rada Vlade te predstavljaju procjenu prihoda i određuju limite rashodne strane državnog proračuna. Procjena gospodarskog rasta od 3,2 posto u 2017. - u koju su ukalkulirani učinci porezne reforme u prvoj godini - temelj je za planiranje proračuna.

Poticanje gospodarskog rasta

Kada je riječ o prihodnoj strani proračuna, ona je određena očekivanim rastom gospodarskih aktivnosti te uzima u obzir provedbu porezne reforme. Govorimo o iznosu od 119,6 milijardi kuna u 2017. godini. Na rashodnoj strani naglasak će biti na očuvanju fiskalne održivosti uz poticanje gospodarskog rasta. Fokus je stavljen na provedbu socijalne i demografske politike te sustav nacionalne i domovinske sigurnosti, kao i na prava hrvatskih branitelja. Kako sam spomenuo na Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti, Ministarstvo obrane može očekivati povećanje proračuna nakon šest godina kontinuiranog smanjenja te će iznositi 1,23 BDP-a. Za nove mjere demografske politike predviđaju se dodatna sredstva, a povećana su osigurana za novoosnovano Ministarstvo državne imovine, kao i za središnje urede - za šport i ono za razvoj digitalnog društva.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/povecanje-broja-i-kompleksnost-sigurnosnih-izazova-zahtijevaju-koordiniran-pristup

Niži deficit - potvrda pozitivnog trenda

Kao što smo najavili, osigurana su sredstva za kompenzaciju jedinicama lokalne i područne samouprave - u iznosu od 1,3 milijarde kuna. To je važna poruka svima koji planiraju izraditi proračune na lokalnoj i županijskoj razini za 2017. godinu. Sveukupna fiskalna kretanja - kako na prihodnoj tako i na rashodnoj strani proračuna - rezultirat će manjkom proračuna opće države od samo 1,6 posto BDP-a u 2017. godini. To je dodatna potvrda ovogodišnjeg pozitivnog trenda. Dodatno nas ohrabruje i činjenica da je Europska komisija korigirala projekcije manjka proračuna opće države na 1,8 posto u 2017. i tome prepoznala napore koje Hrvatska ulaže u konsolidaciju javnih financija. Ujedno, očekujemo ispunjavanje preporuke Vijeća EU vezano uz rješavanje pitanja prekomjernog proračunskog manjka.

Pouzdan signal investitorima

Sve će to dati pouzdan signal investitorima da Hrvatska nastavlja voditi održivu i uravnoteženu ekonomsku i fiskalnu politiku. Time će se osigurati smanjivanje tereta duga i povratak kreditnog rejtinga na razinu investicijskog. Trajni i stabilni rast, stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, demografska obnova, društvena pravednost i solidarnost bit će vidljivi u državnom proračunu za 2017. godinu.