Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković odgovorio je ispred Središnjice naše stranke na nekoliko pitanja okupljenih novinara.

Izjavu predsjednika HDZ-a možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O RAZGOVORIMA S MOSTOM

Razgovori s Mostom idu dobro - danas ćemo nastaviti konzultacije po radnim skupinama. Očekujem da ćemo se približiti dogovoru, dakle Mostovih sedam točaka, program Vlade i ustroj Vlade. A sutra idemo na inicijalne konzultacije kod Predsjednice RH. Sve ćemo dogovoriti u ustavnim rokovima.

 O CJELOVITOJ POREZNOJ REFORMI

Planiramo provesti cjelovitu poreznu reformu. U prvoj ćemo fazi smanjiti porez na dobit i porez na dohodak. Stopu PDV-a smanjit ćemo u drugoj godini mandata - prvo na 24 postotna boda, a na kraju mandata na 23. Ključni aspekt porezne reforme je cjelovitost i koherentnost. Cilj je rasteretiti hrvatske poduzetnike, a građanima omogućiti veća primanja. Siguran sam da ćemo postići dogovor s Mostom.

O ODLUCI HSS-a

Hrvatska seljačka stranka donijela je odluku neovisno o nama - na njima je da vide kako će sve to skupa biti. Očekujem da ćemo imati dovoljno potpisa bez njih. Njihovi su potpisi dobrodošli za stabilnost Vlade.

O BROJU POTPREDSJEDNIKA VLADE

Vlada bi trebala imati četiri potpredsjednika. Iskustvo svih ovih godina govori da je dobro imati potpredsjednike Vlade koji koordiniraju sve dokumente koji dolaze na Vladu, te pripremaju sjednice. Treba slijediti tu dobru praksu.