Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković dao je - nakon sastanka sa zastupnicima nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru u Središnjici naše stranke - izjavu za brojne okupljene novinare. Zajedno s njim bili su predstavnici nacionalnih manjina.

Izjavu predsjednika Plenkovića možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SASTANKU

Održali smo drugi krug razgovora sa svim zastupnicima nacionalnih manjina u idućem sazivu Hrvatskog sabora. Temeljem prijedloga predstavnika nacionalnih manjina dogovorili smo precizno koji će to elementi biti koje ćemo uvrstiti u program buduće Vlade. To se temelji na Ustavu RH, ustavnom zakonu i nizu dugih zakona koja reguliraju prava nacionalnih manjina. HDZ želi da svih osam zastupnika podržava Vladu. Cilj je kvalitetan četverogodišnji rad i provedba programa.

O PROGRAMU I STABILNOJ VLADI

Dogovorili smo, također, da ćemo u sljedećih nekoliko dana razgovarati sa svakim od predstavnika nacionalnih manjina. Oni će nam dostaviti prioritetne točke za operativne programe - koje bi Vlada u roku od 60 dana napravila. Tome bismo - uz redoviti šestomjesečni dijalog - između Vlade i saborskih zastupnika nacionalnih manjina stvorili sustavan okvir u kojem bi se pratila provedba programa Vlade, te omogućila realizacija programa za nacionalne manjine. Ukupno ozračje je ispunjeno povjerenjem i dobrom voljom - da Hrvatska dobije stabilnu parlamentarnu većinu i stabilnu Vladu. Poštivat ćemo sva prava nacionalnih manjina koja su predviđena međunarodnim ugovorima, bilateralnim ugovorima i našim zakonodavnim okvirom.

O SPINOVIMA

Sve spekulacije u medijima o sastavu Vlade i ministrima su račun bez krčmara. Nikakvog razgovora s kolegama iz Mosta i predstavnicima nacionalnih manjina o sastavu Vlade ili pojedinim ministrima - nije bilo. O sastavu Vlade odlučuje onaj koji od Predsjednice RH dobije povjerenje da bude mandatar. Kada za to dođe vrijeme, tada ćemo govoriti o konkretnim imenima.

POTPORA EUROPSKOM PUTU BIH

Predsjednik Plenković odgovorio je na pitanje novinarke o najavljenom referendumu u Bosni i Hercegovini.

- Ponovit ću stav koji sam već nekoliko puta istaknuo za bosanskohercegovačke medije: smatramo da ovaj referendum nije potreban i nije dobar. Ne pridonosi stabilizaciji Bosne i Hercegovine. Ono što je za nas puno važnije jest odluka Vijeća ministara Europske unije - koje je dalo nalog Europskoj komisiji da pripremi mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u Europskoj uniji. Upravo je Hrvatska - i mi zastupnici u Europskom parlamentu - dala ključno poticaj da 15. veljače tadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH prof. dr. Dragan Čović podnese taj zahtjev. Europski put BiH je najbolje jamstvo za jedinstvo i učinkovitost te zemlje, ali i kvalitetnu zaštitu Hrvata kao konstitutivnog naroda i prava drugih naroda. BiH će biti vanjskopolitički prioritet broj 1 buduće Vlade.