Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković dao je - nakon sastanka s predstavnicima Mosta u Središnjici naše stranke - izjavu za brojne okupljene novinare. Zajedno s njim bio je čelnik Mosta Božo Petrov koji je, također, dao izjavu.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SASTANKU

Održali smo danas drugi krug razgovora s našim kolegama iz Mosta. Fokusirali smo se na sedam bitnih točaka koje je Most istaknuo uoči izbora. Naši stručnjaci razmijenili su, u međuvremenu, stajališta o tim pitanjima. Dogovorili smo se da je dio tih tema realno ostvariv na početku saziva Hrvatskog sabora. Dio tih tema bit će pak dio programa Vlade - s vrlo jasno definiranim hodogramom. Taj će dio, također, biti realiziran - uz određene dodatne konzultacije o pojedinim točkama. Ukupno ozračje razgovora bilo je vrlo dobro. Dogovorili smo da naši stručnjaci u sljedećih nekoliko dana precizno definiraju zaključke o svakoj od točaka. Naš sljedeći susret bit će u ponedjeljak. Veselim se suradnji - imamo kvalitetan ulog povjerenja i partnerstva u radu buduće, stabilne Vlade.

O STABILNOJ VLADI

Radimo na platformi stabilne Vlade. Pristup HDZ-a je da zajedno sastavimo program Vlade. Sadržavat će cjelovite mjere koje su bile dio našeg izbornog programa te one koje su bile dio izbornog programa Mosta. To je, dakle, ono osnovno što radimo. Precizirali smo danas ono realno izvedivo od sedam točaka - koje je Most izdvojio. Primjerice, HDZ podržava da se u budućnosti koriste tri preferencijalna glasa na izborima - kako onim za Hrvatski sabor, tako i onim za Europski parlament. Naš je pristup sustavan. Cilj je da se u ustavnim rokovima formira stabilna parlamentarna većina.

O ROKOVIMA

Još nisu proglašeni službeni rezultati izbora. Ustavni rokovi, dakle, još nisu počeli teći. Cilj HDZ-a i Mosta je cjeloviti dogovor kako bismo - kad rokovi dođu kraju - imali sve kompletno pripremljeno za Hrvatski sabor i Vladu.