(VIDEO) Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković gostovao je večeras u Dnevniku HTV-a. Među ostalim, osvrnuo se na vraćanje kreditnog rejtinga na investicijsku razinu nakon više od 6 godina, izbore za EU parlament, Zakon o financiranju političkih aktivnosti, Uljanik… Razgovor, koji je vodio novinar Mladen Sirovica, možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke predsjednika Plenkovića:

O INVESTICIJSKOM REJTINGU

Nakon 6,5 godina, zahvaljujući naporima i rezultatima Vlade RH, Hrvatska je opet na investicijskome kreditnom rejtingu. To je sjajna vijest za Hrvatsku! Za razliku od prije nekoliko godina kada je rast prosječno iznosio 4-5%, a zaduživali smo se za oko 10%, danas rastemo oko 3%, ali i smanjujemo dug za 3%. To je taj zdravi rast bez zaduženja, a uz istodobno porezno rasterećenje.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vracanje-kreditnog-rejtinga-na-investicijsku-razinu-poslije-vise-od-6-godina

S&P posebno je pohvalio našu poreznu i mirovinsku reformu, a i istaknuo da je naše postupanje u krizi s Agrokorom povećalo otpornost hrvatskog gospodarstva u cjelini. Sve su to ključni indikatori koji će nam omogućiti da i dalje zdravo rastemo te da poduzimamo daljnje strukturne reforme. Vraćanje investicijskog rejtinga bila je jedna od ključnih ambicija u našem programu. To je sada i ostvareno. Vjerujem da će za agencijom S&P ići i Fitch, dok je Moody's nešto konzervativniji. Poreznom reformom građani i poduzeća rasterećeni su za više od 6 mlrd. kn, rasle su i minimalne i prosječne plaće, a uz povratak na investicijski rejting svakako se otvara prostor i za daljnji pad kamatnih stopa te rast plaća.

O ULJANIKU

Treba naći put koji će voditi računa i o hrvatskom gospodarstvu, i o brodogradnji, i o zaposlenicima, i o poreznim obveznicima. Agencija S&P je utvrdila da su smanjeni rizici eventualnih problema s restrukturiranjem Uljanika. Ali ne zaboravimo: od 1992. ukupno je u brodogradnju uloženo 32 mlrd. kn, od čega 4 za Uljanik i 9 za 3. maj, a tome treba dodati i 3,1 mlrd. kn jamstava koje je platila ova Vlada. Također, početkom 2018. godine, na zamolbu Uljanika, dali smo sanacijsko jamstvo kao pripremu za restrukturiranje od 716 mil. kuna. Skoro 100 mil. eura se potrošilo, ali plan restrukturiranja koji su dali niti nije odobrilo naše ministarstvo, niti ga je EK ocijenila prihvatljivim. Izašli smo u susret i našli sredstva za još dvije plaće, a zatim je Agencija za potraživanje radničkih tražbina dala još tri plaće. Činimo sve da uzmemo u obzir i socijalne i financijske i ekonomske i regionalne i političke efekte. To nije nimalo jednostavna odluka.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/vodimo-racuna-o-brodogradnji-ali-i-novcu-hrvatskih-gradana-sve-sto-su-radnici

Osim toga, želimo da sve bude u skladu s europskim smjernicama. Zato sam i vodio više razgovora s kolegama iz Europske komisije na margini sastanka Europskog vijeća. Čekamo njihove signale i idućih dana pristupit ćemo onom što trebamo - nalaženju puta koji će voditi računa, ponavljam, i o široj slici hrvatskog gospodarstva, i o brodogradnji i zaposlenicima, ali i o poreznim obveznicima. Želimo donijeti odgovornu odluku koja će uzeti u obzir sve te parametre.

O EU IZBORIMA

U zakonskom ćemo roku objaviti listu HDZ-a za izbore za Europski parlament. Predsjednica Republike raspisat će 26. ožujka izbore. Nakon toga svi imaju dva tjedna da prijave svoje liste. HDZ će sastaviti još jednu pobjedničku listu - kao i na europskim izborima 2013. i 2014. godine.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/hrejting-hdz-premocno-pobjeduje-na-eu-izborima-imamo-5-sigurnih-mandata-moguce-i-6

O FINANCIRANJU POLITIČKIH AKTIVNOSTI

Drago mi je da je Hrvatski sabor jučer prihvatio Zakon o financiranju političkih aktivnosti. Vidjeli ste nepotrebni i neukusni filibustering jedne od oporbenih stranaka, koja je sve samo ne europski orijentirana. Ona pokazuje duboko nerazumijevanje naše želje da se otkloni jedna nevjerojatna anomalija, a to je da smo bili članica EU-a s najmanje dopuštenih sredstava za vođenje kampanje za europske izbore.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/cvrsta-vecina-s-81-glasom-donesen-zakon-o-financiranju-politickih-aktivnosti-most

Bitno je da se javnost upozna s važnim europskim temama i da se kampanja vidi, a ne da ovisimo o tome hoće li nam ured Europskog parlamenta ovdje raditi poluinformativnu malu kampanju na društvenim mrežama. To nije dovoljno. Ovo je odgovoran potez europski orijentirane Vlade, za razliku od onih kojima je sadržaj Europe