Hrvatska demokratska zajednica, članica europske pučke obitelji, prihvatila je općecivilizacijsko naslijeđe i vrijednosti Europske unije. Smatramo se odgovornima podsjećati na to kako hrvatsko društvo još uvijek stoji pred otvorenim izazovom da svoju budućnost nedvosmisleno gradi u skladu s europskom osudom svih nedemokratskih sustava koji su u cijeloj Europi, pa tako i u Hrvatskoj, kroz proteklo stoljeće prouzročili tragična stradanja, progone i likvidacije političkih neistomišljenika! - stoji, između ostalog u priopćenju naše stranke u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

Hrvatska demokratska zajednica na današnji dan pridružuje se obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Izražavamo sućut i pijetet svim žrtvama i njihovim obiteljima.

Hrvatska demokratska zajednica, članica europske pučke obitelji, prihvatila je općecivilizacijsko naslijeđe i vrijednosti Europske unije. Smatramo se odgovornima podsjećati na to kako hrvatsko društvo još uvijek stoji pred otvorenim izazovom da svoju budućnost nedvosmisleno gradi u skladu s europskom osudom svih nedemokratskih sustava koji su u cijeloj Europi, pa tako i u Hrvatskoj, kroz proteklo stoljeće prouzročili tragična stradanja, progone i likvidacije političkih neistomišljenika.

Hrvatska, kao članica Europske unije i neupitan dio europskog civilizacijskog kruga, nema alternativu procesu suočavanja s prošlošću koji su prošle i druge države članice, svojedobno pripadnice istočnoeuropskog komunističkog bloka. To je nužan proces u razotkrivanju istine i osudi brojnih ubojstava, političkih likvidacija i drugih kršenja ljudskih prava koja su se provodila pod bivšim nedemokratskim totalitarističkim režimima.

Stoga na današnji dan, a nakon nedavne presude Visokog zemaljskog suda u Münchenu u slučaju Perković - Mustač, pozivamo sve odgovorne da u skladu s rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2009. dopuste pristup dokumentima važnim i nužnim za znanstvena istraživanja.

Suočavanje sa zločinima poduzetim od strane totalitarnih i nedemokratskih režima nužno je kako bismo ojačali svijest o teškim razdobljima naše nacionalne povijesti u cilju jačanja demokracije, poštivanju ljudskih prava i vladavine prava te snaženja moralne obnove hrvatskoga društva, nasuprot sramotnom tzv. „Lex Perković“, kojim su pogažene sve navedene vrijednosti.

Hrvatska demokratska zajednica smatra da su odgovorno suočavanje s prošlošću, koje će podržati svi dionici, i djelotvorna pravna država presudni za to da žrtve svih totalitarizama dobiju iskrenu zadovoljštinu.

Samo na taj način možemo stvarati preduvjete i zdravu osnovu za demokratski i uljuđeni dijalog. Naš zajednički dug hrvatskom društvu, a osobito mladim naraštajima, jest da na temeljima međusobnog uvažavanja i poštivanja univerzalnih humanističkih vrijednosti otvorimo put budućnosti bez suvišnih društvenih podjela.