Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković - nakon glasovanja za ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe i propasti još jedne, pete oporbene „inicijative“ o opozivu članice ili člana naše Vlade - zahvalio je svim saborskim zastupnicima na podršci potpredsjednici Vlade RH dr. sc. Martini Dalić:

- Imali bismo i glas više protiv opoziva, ali nažalost potpredsjednik Hrvatskog sabora Furio Radin nije mogao doći zbog zdravstvenih razloga. Hrvoje Zekanović glasovanjem protiv potpredsjednice Dalić i formalno je potvrdio da je u oporbi.

http://www.hdz.hr/vijest/iz-sabora/martina-dalic-uziva-povjerenje-hrvatskog-sabora-konvencija-vijeca-europe

Dvojbe & pritisci

Osvrnuo se i na činjenicu da je manji dio zastupnika HDZ-a glasovao protiv Konvencije:

- Njihov odabir i njihov stav. To je što je netko bio protiv nije grijeh. Neće biti, kako pitate, nikakve penalizacije. Dio zastupnika ima neke svjetonazorske dileme, a dio je sasvim razvidno pod pritiskom.

Interpretativna izjava - jasan vodič

Dobro je za Hrvatsku da smo ratificirali Konvenciju uvjerljivom parlamentarnom većinom, nastavio je, jer su njena bit zaštita žena od nasilja i sprječavanje nasilja u obitelji:

- Vlada će provoditi Konvenciju u najboljoj vjeri da suzbijemo taj negativni društveni fenomen. Sve ostalo što smo pratili kao raspravu bilo je u najmanju ruku pretjerano, odvlačilo je fokus od srži Konvencije, posebno što Interpretativna izjava daje jasan vodič svim institucijama hrvatske države kako da je provode.

Stojim iza svakoga svog poteza!

Komentirao je i jučerašnji prosvjed u Splitu:

- Svakome imalo informiranijem promatraču jasno je da Konvencija nije bila bit i tema dobrog dijela ljudi koji su se ondje okupili. HDZ i moja Vlada nastavit će raditi sve ono za što smo uvjereni da je dobro za Hrvatsku. Stojim iza svakoga svog poteza.

Tenzije i podjele se moraju smanjiti. Vrijeme će pokazati da smo bili u pravu, a da su strahovi uslijed Konvencije bili neopravdani. O tome svjedoči i njena primjena u zemljama u kojima je na snazi - zaključio je predsjednik Plenković.