(VIDEO) Izaslanstvo HDZ-a predvođeno predsjednikom mr. sc. Andrejem Plenkovićem danas je obilježilo Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.
Poklonili su se i zapalili svijeće na grobu utemeljitelja stranke i moderne Hrvatske dr. Franje Tuđmana - koji je zbog svog znanstvenog rada bio progonjen i zatvaran od strane komunističkog totalitarnog režima.

Svijeće su zapaljene kod Zida boli, grobnice žrtava fašizma, grobu Brune Bušića, kod spomen-obilježja hrvatskim žrtvama Bleiburga i križnih putova i grobu Stjepana Radića.

„Došli smo odati počast u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Spomenuli smo se svih onih koji su ovdje na Mirogoju pokopani na više mjesta. Tu su spomenici na sve one žrtve sustava u kojima je hrvatski narod patio, osobito u 20. stoljeću. Želimo da poruka sjećanja, suočavanja s prošlošću i pomirbe u hrvatskom društvu zaživi kao europska vrednota. Kao jedno od onih vrijednosnih načela na koje HDZ, kao dio obitelji Europske pučke stranke, drži te da se Hrvatska suoči s prošlošću na jednak način kao i zemlje srednje i istočne Europe nakon pada Berlinskog zida i Željezne zavjese“, istaknuo je, između ostalog, predsjednik Plenković u izjavi za brojne okupljene novinare.

Izjavu možete pogledati u cijelosti:

Obilježavanje i u Hrvatskom saboru

U Hrvatskom povijesnom muzeju predsjednik Plenković posjetio je izložbu „'45“. Potom se u Hrvatskom saboru pridružio obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Valja istaknuti da je ovo po prvi put da Hrvatski sabor obilježava ovaj dan.

Visokim dužnosnicima, zastupnicima Hrvatskoga sabora, hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu, predstavnicima diplomatskoga zbora i znanstvene zajednice te predstavnicima vjerskih zajednica obratio se predsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner.

Predsjednik Plenković i u Hrvatskom saboru je za brojne okupljene novinare komentirao obilježavanje današnjeg dana kao spomena na sve žrtve totalitarnih i autoritativnih režima.

Izjavu, kao i odgovore na pitanja novinara možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne odgovore:

O EUROPSKOM DANU SJEĆANJA NA ŽRTVE SVIH TOTALITARNIH I AUTORITARNIH REŽIMA

Zadovoljstvo mi je biti ovdje na svečanoj akademiji u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima - koji se po prvi put obilježava u Hrvatskom saboru. Na tome zahvaljujem predsjedniku sabora akademiku Željku Reineru. Ove teme su - između ostalog, u Europskom parlamentu sam potpredsjednik neformalne skupine za pomirbu europskih povijesti - izuzetno važne za suočavanje s poviješću svih država nekadašnje istočne Europe, koje nisu imale privilegiju živjeti u demokratskom sustavu nakon 1945. Za jednu zdravu, demokratsku atmosferu u društvu potrebno je suočiti se prošlošću - na taj način pridonijeti pomirbi unutar hrvatskog naroda.

O PIJETETU PREMA SVIM ŽRTVAMA TOTALITARNIH REŽIMA

Ovo nije nikakvo „prepucavanje“, ovo je ozbiljna, europska tema. Postoji Rezolucija Parlamentarne skupštine Vijeća Europe iz 2006. i Rezolucija Europskog parlamenta 2009. - imamo kontinuirane aktivnosti diljem Europe na ovu temu. Važno je da društvo vrlo detaljno i trezveno tu tematiku analizira, utvrdi se što je istina i na taj način ćemo moći ići prema budućnosti.

O SDP-ovoj SRAMOTI S „LEX PERKOVIĆ“

Važno je podsjetiti se nečega što je, po mome sudu, pokrenulo jednu vrstu podjela za vrijeme vlasti Kukuriku koalicije - to je bilo ukidanje pokroviteljstva Hrvatskog sabora nad komemoracijom u Bleiburgu. To je bio ključni trenutak u kojem su se otvorile teme oko kojih je ranije, među ključnim političkim akterima u Hrvatskoj, postignut konsenzus. Nakon toga, vidjeli ste da se dogodio 28. lipnja u Hrvatskom saboru - izmjena Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima državama članicama EU, tzv. lex Perković. Poslao je jednu vrlo lošu poruku tadašnje vlasti. Kao zastupnik u Hrvatskom saboru, član Kluba zastupnika HDZ-a, zajedno sa svim ostalim kolegama demonstrativno smo u tom trenutku napustili sabornicu. Vodite računa da nije tada usvojena ni Deklaracija Hrvatskog sabora o članstvu Hrvatske u EU - zbog tog poteza tadašnje vladajuće većine. Taj potez SDP-ove većine nanio je veliku štetu međunarodnom položaju Hrvatske.

O PRIORITETIMA BUDUĆE VLADE

Pitate me za „problem neisplate plaće radnicima“? U našem programu vodi se računa o kvalitetnom dijalogu s poslodavcima i sindikatima - da to bude na korist radnika. Onih, dakle, koji moraju imati dostojanstven život. Želimo kreirati gospodarski rast i nova radna mjesta. Ti će mi problemi biti vrlo često na dnevnom redu buduće HDZ-ove vlade.