U znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac, kao i preživjele zatočenice i zatočenike logora, u Spomen-području Jasenovac zajednički su vijenac u ime Republike Hrvatske položili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i izaslanica predsjednice Republike Anamarija Kirinić.

Kolona sjećanja tradicionalno je krenula od Memorijalnog muzeja prema spomeniku Bogdana Bogdanovića „Cvijet“, gdje je održana državna komemoracija.

Plenković: Osuđujemo režim u kojem su mogli postojati logori kao Jasenovac

Došli smo izraziti poštovanje prema žrtvama ustaškoga logora Jasenovac. Još jednom smo tu da osudimo zločin i režim u kojem su mogli postojati ovakvi logori.

Žao mi je što nismo imali jednu jedinstvenu komemoraciju, nadam se da će dijalog uroditi plodom sljedeće godine. Mislim da bi to bilo zdravo i dobro za hrvatsko društvo. Okolnosti su bitno drugačije u odnosu na trenutak kada su predstavnici Židova, Srba, Roma i antifašističkih udruga odlučili raditi odvojenu komemoraciju. Kad je riječ o politici naše Vlade, nema razloga da se svrstavamo na dvije strane.

Pomirba, tolerancija & obrazovanje mladih

Vjerujem da je naša zajednička želja da se ovakvi događaji komemoriraju na primjeren način, s dubokim poštovanjem prema žrtvama - da se ovako nešto nikada više ne ponovi!

Skoro 75 godina nakon II. svjetskog rata, moramo raditi na uključivosti u društvu i na pomirbi, na smanjenju podjela, toleranciji, dijalogu, njegovanju kulture sjećanja, na obrazovanju naših mladih o važnim trenucima hrvatske povijesti. U tom je cilju, od lani do danas, i izrađen i predstavljen novi kurikulum povijesti - koji je dobro prihvaćen u stručnoj i političkoj javnosti.

Jandroković: Uvažavajmo bol i patnju svih onih čiji su bližnji ubijani na stratištima

Hrvatski državni vrh došao se u Jasenovac pokloniti nevinim žrtvama koje su ubijene zbog svoje vjere, nacije ili političkog uvjerenja. To je bio zločin ustaškog režima - i treba ga jasno osuditi. Trebamo poslati poruku - posebno mlađim naraštajima - da sloboda, demokracija i mir nisu dani sami po sebi, već da zlo postoji oko nas i da se protiv njega moramo boriti!

Pokušajmo shvatiti jedni druge

Vlada predsjednika Plenkovića ulaže velike napore kako bi se smanjile društvene napetosti i kako bismo imali zajedničku komemoraciju u Jasenovcu. Za dogovor, međutim, potrebna je volja svih onih koji su uključeni. Moja je poruka da pokušamo shvatiti jedni druge, da uvažavamo bol i patnju svih onih čiji su bližnji ubijani na svim stratištima.

Volio bih da je manje podjela, a više uključivosti. Teško mi je shvatiti ljude koji ne prihvaćaju patnju drugog čovjeka. Ne mogu shvatiti one koji nemaju u sebi dovoljno snage da prihvate da i drugi imaju svoju bol i patnju. To je moj apel - da bolje razumijemo jedni druge.