(VIDEO) Predsjednik HDZ-a mr. sc. Andrej Plenković je - nakon sastanka sa zastupnicima nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru - u Središnjici naše stranke dao izjavu za brojne okupljene novinare.

Zajedno s njim bili su i saborski zastupnici nacionalnih manjina.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo ključne poruke:

O SASTANKU

Zahvaljujem predstavnicima nacionalnih manjina koji su dana došli na poslijeizborne razgovore. Čestitali smo im na uspjehu na izborima. Ponovili smo da HDZ poštuje Ustav RH, ustavni zakon i sve zakone koji reguliraju prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Izrazili smo vrlo jasnu želju za stabilnom parlamentarnom većinom i Vladom - koja ima potporu svih osam predstavnika nacionalnih manjina. Ovo su, dakle, bili inicijalni razgovori. Kontakte s naše strane vodit će kolege Davor Ivo Stier i ministar Zdravko Marić. Dogovorili smo se da ćemo do našeg sljedećeg susreta u četvrtak razmijeniti konkretna stajališta o pojedinim temama - koja su bitna za saborski klub nacionalnih manjina. Kao i posebna pitanja za svakog od predstavnika nacionalnih manjina izabranih u Hrvatski sabor.

O KVALITETNOJ SURADNJI

Želimo da buduća Vlada - koju će predvoditi HDZ - ima kontinuiranu i kvalitetnu operativnu suradnju. Atmosfera na sastanku je bila vrlo dobra. Očekujem plodonosnu suradnju za dobrobit pozitivne klime u hrvatskom društvu kada je riječ o sudjelovanju nacionalnih manjina u društvenom i političkom životu. Kao i za kvalitetnu suradnju u Hrvatskom saboru.

O VLADI

Nismo uopće razgovarali o sastavu buduće Vlade. To, naime, nije bila tema sastanka. Ponovit ću - o ustroju i sastavu Vlade odgovara mandatar, tj. onaj koji dobije povjerenje Predsjednice RH da sastavi Vladu. Tu bih vrlo jasno stavio točku i završio raspravu o spekulacijama tko može, a tko ne može biti u Vladi.

O ZAŠTITI PRAVA ROMSKE NACIONALNE MANJINE

Posebno ću voditi računa o pravima romske manjine. Ta je manjina - kao što je i konstatirano na današnjem sastanku - u najranjivijem položaju od svih manjina. Postoji nacionalni program i platforma. Hrvatska će se pridržavati europskih programa. Veliki je prostor za napredak u zaštiti prava romske manjine u Hrvatskoj. Gospodin Veljko Kajtazi, kao legitimno izabrani predstavnik nacionalne manjine Roma, bit će naš partner u rješavanju niza otvorenih pitanja.

O RAZGOVORIMA S MOSTOM

S Mostom smo održali razgovore u utorak. Na kraju tog sastanka g. Božo Petrov i ja smo precizno definirali kalendar naših susreta. Ljudi koji su zaduženi za pojedine teme su u kontaktu. Sljedeći sastanak je predviđen u ponedjeljak u 15 sati. Nema nikakvih ultimatuma - takav pristup je passe. Ovaj proces nakon izbora vodim kao predsjednik stranke koja je ostvarila daleko najbolji rezultat i ima daleko najveći broj pojedinačnih mandata. Imamo, stoga, prirodno pravo biti predvodnici formiranja stabilne parlamentarne većine i Vlade. Odluka da se najprije razgovara s Mostom dovoljno govori koliko smo spremni nastaviti suradnju. Uz potporu svih osam saborskih zastupnika nacionalnih manjina.