Posljednji, peti dan radnog posjeta Narodnoj Republici Kini, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković završio je sudjelovanjem na poslovnom forumu Hrvatska-Kina u Šangaju, tijekom kojeg se ponovno susreo s najvišim kineskim političkim dužnosnicima - predsjednikom Xijem Jinpingom i premijerom Lijem Keqiangom - te održao niz sastanaka s čelnicima moćnih kineskih kompanija.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/s-predsjednikom-xijem-jinpingom-brojne-kineske-kompanije-imaju-veliki-interes-za

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/izrazito-smo-zadovoljni-suradnjom-na-peljeskom-mostu-veliki-se-prostor-otvara-u

Ulaganja u Hrvatsku

Otvarajući forum, Plenković je pozvao kineske tvrtke na ulaganja u Hrvatsku, osobito u željezničku infrastrukturu i luke, te poručio da Hrvatska želi povećati izvoz u Kinu i uravnotežiti trgovinsku razmjenu.

- Želimo privući nova ulaganja, i zato vjerujem da će i ovi naši sastanci pridonijeti daljnjem razvoju poslovne suradnje između Hrvatske i Kine. Ovaj forum pokazuje sve veći interes hrvatskih tvrtki za kinesko tržište. Nadamo se da će vaši današnji razgovori rezultirati brojnim ugovorima.

Jedinstven položaj

Posebno se osvrnuo na prednosti koje Hrvatska ima u geografskom smislu.

- Hrvatska ima jedinstven položaj u Europi i to je poruka koju smo željeli prenijeti svim svojim sugovornicima. Naše morske luke mogu postati ulazne luke za sve kineske tvrtke i za sav kineski teret koji putuje prema Europi - rekao je Plenković, podsjetivši da je Hrvatska već pet godina članica Europske unije.

- Ne radi se, dakle, samo o hrvatskom tržištu, o tržištu srednje i istočne Europe, već je riječ o čitavom europskom tržištu koje predstavlja 500 milijuna potencijalnih potrošača. Slikovito govoreći, ta geografska prednost znači da se na transportu može uštedjeti sedam dana putovanja i 2.500 kilometara puta ako idete kroz Sueski kanal prema luci Rijeci, umjesto da idete okolnim putem do Rotterdama ili Hamburga.

Povećanje izvoza

Naglasio je da je Hrvatska u potpunosti integrirana u transportne planove na europskoj razini te da je fokusirana na dodatna ulaganja u željeznički sektor.

- Već imamo modernu mrežu autocesta, uložili smo u razvoj zračnih luka, ali u željezničkom sektoru trebamo poboljšanja - za što tražimo partnere.

Plenković je podsjetio da je ukupna trgovina između Hrvatske i Kine prošle godine iznosila oko 900 milijuna dolara, od čega se na hrvatski izvoz u Kinu odnosilo samo 125 milijuna dolara.

- Naš je cilj da tu trgovinsku razmjenu uravnotežimo. Želimo povećati hrvatski izvoz u Kinu. Zato smo ovdje, želimo pomoći hrvatskim izvoznicima.

Kina+16

Plenković je također naglasio važnost suradnje u inicijativi Kina+16 zemalja srednje i istočne Europe, koja predstavlja možda i najsustavniji redoviti dijalog Kine s dijelom zemalja EU-a.

- Za nas je čast što smo dobili domaćinstvo summita inicijative Kina+16 na proljeće 2019. u Dubrovniku. Taj format pokazao se dosad kao vrlo koristan za poslovnu suradnju.

Najvažniji infrastrukturni projekt - Pelješki most

Također je naglasio važnost prošlogodišnje odluke uprave Hrvatskih cesta da kineskoj tvrtki China Road and Bridge Corporation (CRBC) dodijeli ugovor izgradnje najvažnijeg infrastrukturnog projekta u našoj zemlji, Pelješkog mosta.

- Riječ je o projektu koji je ukupno vrijedan 520 milijuna eura, od čega se iz europskih fondova financira s 375 milijuna - rekao je Plenković te dodao da je siguran da će CRBC izgraditi sjajan most, spomenik trostrukog simbolizma.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/plenkovic-zapoceo-posjet-kini-sastankom-s-korporacijom-koja-gradi-peljeski-most

- Prvo, on će fizički povezati dva dijela teritorija Hrvatske, dakle za nas je to strateški projekt povezivanja dva dijela zemlje. Drugo, bit će to najveći pojedinačni projekt koji se financira iz Kohezijskog fonda EU-a i ostat će kao najvidljivija ostavština ovog sedmogodišnjeg proračunskog razdoblja. Treće, on će zauvijek simbolizirati povezanost i suradnju između Kine i Hrvatske - rekao je predsjednik Plenković, koji je u nedjelju zajedno s predsjednikom uprave CRBC-a Luom Shanom obišao 36 kilometara dugačak most Hangzhou Bay, građevinski ponos te tvrtke.

Veliki interes za Hrvatsku

Na završetku višednevnog boravka u Kini, Plenković je rekao da je zadovoljan posjetom i razgovorima s kineskim domaćinima.

- Mogu izraziti zadovoljstvo ukupnim dojmovima i političkim razgovorima na najvišoj razini, kao i s kontaktima s brojnim kineskim kompanijama koje, bilo da su iz državnog ili privatnog sektora, pokazuju jako veliki interes za Hrvatsku. Mislim da je pred nama intenzivno razdoblje, osobito s obzirom na činjenicu da će Hrvatska na proljeće 2019. u Dubrovniku biti domaćin idućega sastanka na vrhu inicijative Kina+16. Nakon toga očekujem još veću dinamiku odnosa, a ovaj naš posjet Kini ostvario je sve one temeljne ciljeve zbog kojih smo i došli.