Povodom 21. obljetnice smrti dr. Franje Tuđmana predstavnici Zajednice utemeljitelja HDZ-a Brodsko-posavske županije, zajedno s izaslanicima drugih stranačkih zajednica i cijele Županijske organizacije HDZ-a, danas su položili vijenac i zapalili svijeće ispred njegova spomenika na Trgu Pobjede u Slavonskom Brodu

„Prisjećamo se prvog hrvatskog predsjednika, tvorca moderne hrvatske države koja je pod njegovim vodstvom stvorena nakon gotovo 900 godina, unatoč protivljenju svjetskih moćnika.

Franjo Tuđman bio je vizionar koji je živio ideju hrvatstva od svoje najranije mladosti, poradi koje je i robovao, tako 1984.g  u zatvoru u svom dnevniku piše: Možete mi evo, uzeti i slobodu, pa i život, ali ne i misao, ne i istinu, ne i moj prilog povijesti naroda kojemu pripadam.

 Uzoriti kardinal Franjo Kuharić reče: Iako je imao  položaj i mogućnost da udobno živi s privilegijama i ugledom, ali uz cijenu da bude neosjetljiv za sudbinu svoga naroda.; Znanjem i iskustvom uvidio je nepravde  i svojom savješću je izabrao težak put nenasilne borbe za slobodu i povijesna prava i istinu o svom narodu. Otkrio je prave probleme, pošao je svjesno putom koji će ga voditi u progone, sve do tamnice. Nailazio je ne samo na nerazumijevanje velikih nego i na protivljenje.

Tuđman, koji se cijeloga života znanstveno i temeljito pripremao i dočekao ostvarenje svog sna da Hrvati u javu pretvore višestoljetni san i ponovo ostvare svoje pravo na vlastitu državu, osobito  jer  su prijašnja dvije države  bile negacija hrvatskih interesa, jer su  nacionalno svjesni Hrvati u bivšoj državi  bili građani drugog reda, bez bilo kakve mogućnosti iskazivanja svog hrvatskog identiteta i napredovanja u društvenim strukturama vlasti, a koje su bile uglavnom rezervirane za prosrpske ili projugoslavenske kadrove.

Znajući da to može ostvariti  samo uz jedinstvo hrvatskog nacionalnog bića stalno promičući  pomirenje među Hrvatima, te je tim temeljima i stvorena hrvatska država.

Stoga i danas moramo biti oprezni ne podleći onima koji nas opet hoće podijeliti.

Citirati ću još jednu Tuđmanovu rečenicu:  Imamo svoju Hrvatsku, naša je i bit će onakva kakvi sami želimo.

U ova teška vremena poradi epidemije uzrokovane virusom COVID-19 pred kojima se našla Hrvatska, ali cijeli svijet, naša  Vlada na čelu s HDZ-om i koalicijskim partnerima, a koju vodi mr.sc. Andrej Plenković uspješno se nosi rješavajući svakodnevno probleme koji su nas pogodili jer za sadašnje stanje svi na svoj način snosimo dio odgovornosti, za budućnost: svoju osobnu, svoga zvanja i svoga naroda.“

istaknuo je na polaganju vijenaca predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a BPŽ prim. dr. Tomislav Teskera.

-----

izvor fotografija: Brodportal