Povodom EUROPSKOG DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE SVIH TOTALITARNIH I AUTORITARNIH REŽIMA danas je u Staroj Gradiški, na ulazu u ozloglašeni zatvor izaslanstvo naše stranke uz molitvu položilo vijenac i zapalilo svijeće za sve nevine žrtve svih totalitarnih režima.
 
"Obilježavanje ovakvih spomendana iznimno važno jer je upravo Europa i Hrvatska u posljednjih stotinjak godina prošla tragičnu i krvavu povijest. U ovom tužnom prostoru starogradiškog zatvora događala su se velika mučenja i zlostavljanja hrvatskih građana i htjela se zatrti svaka ideja o samostalnoj Hrvatskoj i zato mladima moramo prenijeti saznanje o tome tko je sve utkao svoju žrtvu za slobodu koju mi danas živimo" saborski zastupnik Pero Ćosić
 
Župan Danijel Marušić: "Danas polažući vijence sjećamo svih onih koji su patili zbog raznih totalitarnih režima. Niti jedam režim koji je isključiv nije donio dobro čovječanstvu. Nažalost, na našim prostorima bilo je puno totalitarnih režima gdje su mnogi patili. Mi sada živimo u demokraciji koja je do sad najidealnije što je društvo izmislilo jer sada svatko može izraziti svoje mišljenje i svoju različitost, a upravo ta različitost je bogatstvo za društvo u kojem živimo. Svi trebamo doprinijeti toleranciji, ali naravno u okviru ljubavi prema Domovini"
 
Zamjenik načelnika općine Stara Gradiška Damir Figurić "Još uvijek od općine SG postoji inicijativa za obnovu zgrade zatvora koji je simbol stradanja nevinih žrtava kroz više totalitarnih režima, ali smo premali da bi to sami mogli financirati Javljali smo se na europske fondove , ali još nisumo uspjeli dobiti potrebna sredstva. Stara Gradiška je najbolji sinonim svih totalitarnih režima na jednom mjestu te se nadamo da će se ipak pronaći način da se ovaj spomenik stradavanja nevinih žrtava ipak očuva ."
 
izvor: Radio Bljesak- Okučani