(Slavonski Brod, 30.11.2019.) Pred brodskom javnošću našle su se dvije knjige Vladimir Šeksa, čovjeka visoke hrvatske politike. Državi udar – Kako su Manolić i Mesić rušili Tuđmana i hrvatska politika prema BiH (I. i II: dio),dvije su memoarske knjige u kojima autor govori o događajima od proljeća 1993. do proljeća 1994. godine kada se našao u središtu okolnosti koje su definirane ratom u Bosni i Hercegovini i velikom krizom državnog vrha ali i krizom u Hrvatskoj demokratskoj zajednici, poznatijom pod šifrom „puč Manolić- Mesić“. – Na dokumentaran način ti su događaji obrađeni u ova dva memoara. Vidi se jedna nestabilnost i pronalazak najboljeg rješenja odnosa Hrvatske prema kompleksu sukoba i činjenice da Manolić i Mesić nisu kritizirali Tuđmana iz razloga njegove navodne „pogrešne“ politike u BiH nego su htjeli koristiti taj sukob kako bi se vratili na pozicije moći koje su izgubili prestrojavanjem vrha HDZ-a početkom 90-tih i još sredinom 92. godine. Obje knjige se temelje na transkriptima ili zapisnicima vođenim u uredu predsjednika Tuđmana, temelje se dakle na dokumentarnoj podlozi do kojih je danas već nemoguće doći.- kazao je je prof. dr. sc. Ivica Miškulin koji je uz dr. sc. Dinka Čuturu i samog autora predstavljao knjige.

Knjige ruše tezu o podjeli Bosne i Hercegovine i mit o dogovoru u Karađorđevu.- Naslov ove knjige je metafora na politiku koju su pokušali kreirati predsjednici zastupničkog i županijskog doma, Mesić i Manolić, politiku koja je smjerala da ograniči ovlasti predsjednika Tuđmana i da ga prisili na svojevrsnu koabitaciju s oporbom i sa dijelom zastupnika HDZ-a jer su se njih dvojica žestoko protivili politici predsjednika Tuđmana prema Bosni i Hercegovini. Prihvaćali su jednu lažnu tezu koju ja, kao i mnogi drugi razobličavam u dvije knjige da je predsjednik Tuđman zajedno s Miloševićem dijelio Bosnu i Hercegovinu u Karađorđevu. To je jedan lažni mit koji se stvarao i koji još uvijek postoji i živi. S mnogim dokazima i argumentima ja ga nastojim opovrgnuti i kazati da je politika predsjednika Tuđmana, i tada državnog vodstva, prema BiH bila ispravna i da ju nije dijelio, komadao ju, nego da su to činili drugi, razni međunarodni pregovarači te da se hrvatska državna politika prilagođavala svim okolnostima koje su postojale u to vrijeme. Knjigama nastojim rehabilitirati prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana- kazao je večeras u Slavonskom Brodu i sam autor, Vladimir Šeks.

Vladimir Šeks priprema još jednu knjigu, „Histerij pada Bosankse Posavine“ što je još jedna traumatična bolna točka koja vlada u Hrvatskoj i među Hrvatima Bosanske Posavine.

Izvor: web portal EBROD