Slavonki Brod, 26.7.2020.- konferencija za medije na temu "Nakon dogovora na Europskom vijeću na raspolaganju RH 22 milijarde eura u idućih 7 godina- velika prilika za oporavak i gospodarski rast cijele zemlje, a posebice Slavonije."

"Hrvatskoj je, u narednih sedam godina, na raspolaganju 22 milijarde eura, što je velika prilika za oporavak i gospodarski rast cijele zemlje, a posebice Slavonije. Rezultat je to truda i zalaganja premijera i predsjednika Vlade RH-a na Europskom vijeću." - poručili su HDZ-ovci pete izborne jedinice (tri županije, Brodsko-posavske, Požeško- slavonske i Vukovarsko- srijemske županije) na medijskoj konferenciji koja je jučer održana u prostorijama Županijske organizacije HDZ-a Brodsko-posavske županije 

Prvotno planiranih deset milijardi eura pregovorima je udvostručeno što je, istaknuto je danas, povijesna prilika za Slavoniju. - Ako eure preračunamo u domaću valutu onda je to riječ o 166 milijardi kuna što je više od jednog proračuna za RH-a. Naravno da bi se ta sredstva mogla iskoristiti nužni su projekti i ovo je za Slavoniju prilika, ne samo za ravnomjerni razvoj s ostalim regijama u Hrvatskoj, nego da bude ono što je bila - bogatstvo Hrvatske kroz rad i marljive ljude - istaknuo je uz ostalo Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg ureda.

Spomenuvši dosadašnje projekte, koji su u cijelosti završeni ili se privode kraju, poput obnove škola, muzeja, zdravstvenih ustanova, Centra za gospodarenje otpadom, sustava navodnjavanja, infrastrukture u Luci Brod...brodsko-posavski župan Danijel Marušić istaknuo je kako na ovom području postoje i novi projekti s kojima će se sasvim sigurno moći privući osigurana EU sredstva. -  Tu je Istočna vezna cesta, pristupna cesta prema CGO Šagulje, daljnji razvoj lučnog područja Luke Brod, ali i Regionalni tehnološki inovacijski centar za strojarstvo kojim će se uspostaviti suradnja znanstveno istraživačkog s gospodarskim sektorom. Ne smijemo zaboraviti niti Sveučilište koje smo dobili a za koje je potrebno još najmanje 250 milijuna kuna za koje vjerujemo da možemo iskoristiti ova sredstva. - kazao je, uz ostalo župan Marušić, spomenuvši i 150 milijuna kuna vrijedan Centar za hitnu intenzivnu i interventnu medicinu s helidromom u krugu brodske bolnice, ali i 13 projekata, ukupne vrijednosti 954 milijuna kuna, vezanih uz lučko područje i rijeku Savu.

 - Bitno je naglasiti kako je ova Vlada partnerska i daje nam inpute te svi zajedno radimo na povlačenju EU novca a za dobrobit naših projekata i svih stanovnika koji žive na ovom području - zaključio je Marušić.

Grad koji je i do sada bio u top deset hrvatskih gradova po povlačenju europskih sredstava je Pleternica, u kojoj se i u ovom trenutku provode projekti vrijedni više od 400 milijuna kuna. Gradonačelnica Pleternice, Antonija Jozić, na današnjoj je medijskoj konferenciji u Slavonskom Brodu poručila kako je cilj da, od ukupno 22 milijarde eura koje su Hrvatskoj na raspolaganju, što veći iznos stigne u tri županije pete izborne jedinice.

- Kada je u pitanju Požeško-slavonska županija ja bih izdvojila tri vrlo značajna projekta. Izgradnja akumulacije Kamenska vrijedna 800 milijuna kuna, izgradnja brze ceste kojom će Požega dobiti izlaz na autocestu A3 te tako steći veći zamašnjak gospodarskom razvoju, te intervencijski planovi kroz koje će se izravno sredstvima EU financirati projekti važni za razvoj, do sada zapostavljenih, gradova Lipika i Pakraca - poručila je Jozić.

 Pri tome je naglasila kako je važno istaknuti da projekt Slavonija, Baranja i Srijem ide i dalje. - Taj će projekt biti osnažen te još više, nego do sada usmjeren razvoju privrede, gospodarstva, poljoprivrede - istaknula je Jozić.

I ona se, kao i ostali govornici na današnjoj 'presici' slažu kako je iznimno važna činjenica da je razina sufinanciranja projekata ostala na 85 posto, čime će na dobitku biti lokalne sredine koje će za financiranje projekata iz svojih proračuna morati osiguravati manje iznose sredstava.

- Slavonija već sada ima više od sto projekata koji će biti spremni kako bi se ova sredstva povukla i kako bi se stvorila slika nove Slavonije, pri čemu paralelno s tim Vlada Republike Hrvatske, kroz dodatne mjere - a to su nastavak porezne reforme, porast primanja, administrativna rasterećenja,... - svi zajedno stvorimo uvjete da ljudi dolaze u ove naše krajeve živjeti - zaključio je Mažar.

izvor teksta i videa: www.sbplus.hr

izvor videa: SBTV, youtube

izvor fotografije: www.radioslavonija.hr

 

 

Video: