(Slavonski Brod, 11.2.2021.) Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice grada Slavonskog Broda održao je konferenciju za novinare na temu onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu. Zagađenje zraka u Slavonskom Brodu je bolest koja ima višestruku etiologiju i kao takvu je treba tretirati i liječiti. -  na današnjoj konferenciji istaknuo je predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Slavonskog Broda, prim. doc dr.sc. Josip Samardžić.

Od ekoloških udruga, pojedinaca, preko lokalne i državne vlasti svi smo bili uključeni u proces rješavanja problema primarnog zagađivača zraka, A to je bila Rafinerija koja je, kao rezultat tog zajedničkog djelovanja, ušla u remont sukladno okolišnoj dozvoli. Prema službenim informacijama vidljivim iz Rafinerije, kotlovi su navodno plinoficirani te se čeka spajanje na plinovod. Pogoni rafinerije ne rade, osim jednog koji je u upotrebi za potrebe grijanja te on ne može biti razlogom ovog onečišćenja. - kazao je dr. Samardžić te naglasio: Trenutno se na lokalnoj razini nismo se puno odmakli od pisanja pisama, a to je premali napor da bi izlječili ovako teški i kompleksni problem.

Svima nama koji ovdje živimo u interesu je da udišemo čist zrak i u tom smjeru trebamo donositi rješenja, ali ona koja će biti utemeljena na zakonu, struci i dobroj volji svih nas, prvenstveno kao građana ovoga grada - kazala je Anita Holub, predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću Slavonskog Broda, dodavši: Osnovni kriterij za poboljšanje kvalitete zraka je donošenje kvalitetnog i zakonski utemeljenog akcijskog plana kojeg Grad Slavonski Brod, čija je to obveza, nije donio još od prosinca 2018. godine

Na konferenciji za medije govorio je i dr. Ante Cvitković (HDZ) koji je ovom prilikom istaknuo: Kada je u pitanju benzen tu valja napomenuti da se njegove koncentracije promatraju na godišnjoj razini te nikako satne koncentracije benzena ne možemo uspoređivati s onima koje se, kao dozvoljene, promatraju na propisanoj godišnjoj koncentraciji. Mi smo zadnjih dana imali, dakle, uglavnom prekoračenja lebdećih čestica i to onih PM10 do 300 mikrograma po metru kubnom, a dozvoljeno je 50 mikrograma. Izvor za lebdeće čestice su dominantno kućna ložišta, promet, industrija, ali i prirodni fenomeni koji su se dešavali zadnje vrijeme, a što je vidljivo i u drugim dijelovima zemlje gdje su u istom razdoblju zabilježena značajnija onečišćenja zraka. Poručio je kako je preporuka svjetske i europske, ali i hrvatske zdravstvene organizacije, težiti tomu da se svim mogućim mjerama pokušaju smanjiti koncentracija lebdećih čestica u zraku koje utječu na povišen kardiovaskularni morbiditet i mortalitet.

izvor za tekst i video portal SBplus

Video: