Predsjednik HDZ-a KZŽ i predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora Žarko Tušek u utorak je u Saboru ugostio predstavnike AmCham-a na temu Zakona o radu, javne nabave, porezne politike te FDI-a.

Na sastanku je prisustvovala Andrea Doko Jelušić, izvršnu direktoricu Američke gospodarske komore, Helena Schmidt (Deloitte), predsjedavajuću Odbora za trgovinu i investicije i Svjetlana Momčilović, voditeljicu politika AmCham.

AmCham je platforma ne samo američkih već generalno međunarodnih kompanija. U fokusu im je praćenje javnih politika velikog broja država te su svojim stručnim znanjima upravo u tom području i mrežom kontakata dobrodošla podrška našim poduzetnicima.

Znamo da je SAD vodeća svjetska ekonomska sila, čiji BDP se mjeri u bilijunima dolara, preko 21 bilijun.

Hrvatska trgovinska razmjena je tu neznatna, ali za nas  značajna. Ono što je pozitivno jest da preko 400 milijuna dolara otpada na hrvatski izvoz u SAD te je to itekako potentno tržište za naše poduzetnike.

Prioritet je svakako privući strana ulaganja, gdje ćemo dodatno intezivirati suradnju.

U fokusu tema bili su prijedlozi i stajališta AmCham vezano za reforme i izmjene pojedinih zakona (npr. Zakon o radu, Zakon o javnoj nabavi, reforma pravosuđa), koje resorna ministarstva već imaju u planu svojih aktivnosti.

Kao najveće kočnice bržem razvoju gospodarskog odnosa istaknuli smo vizni režim i dvostruko oporezivanje između SAD-a i RH, no i u tim područjima se djeluje i nadamo se uskoro otklananju i tih prepreka. 

Odbor za gospodarstvo Hrvatskog sabora nastavlja intenzivno sa svojim aktivnostima i okupljanjem svih relevantnih dionika od interesa za naše gospodarstvo.