Pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike i vjernih partnera Hrvatskih izvoznika, održana je 15. konvencija hrvatskih izvoznika i 13. dodjela nagrade Zlatni ključ.

Tema ove konvencije koja se neminovno nametnula jest „Utjecaj korona krize na hrvatsko gospodarstvo i izvoz“.

Iako je COVID nenadano uzdrmao gospodarstvo globalno, brza reakcija Vlade Republike Hrvatske kroz program mjera i potpora, prepoznata je i među našim izvoznicima.

Socijalna osjetljivost i očuvanje radnih mjesta i nadalje su prioritet svih nas.

Izvoz proteklih godina bilježi impresivan rast, a što je dokaz da naši gospodarstvenici itekako konkuriraju na međunarodnom tržištu. 

Na konvenciji je sudjelovao i predsjednik HDZ-a KZŽ te predsjednik saborskog odbora za gospodarstvo Žarko Tušek, kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, te je istaknuo da zapravo 15 % hrvatskog gospodarstva čine izvoznici, a koji ostvaruju 70% prihoda - 

Okretanje novim tehnologijama, investicijskoj proizvodnji, inovacijama, iskustvo i ideje omogućili su da se naši izvoznici održe i u novonastaloj COVID situaciji.
Posebno sam ponosan na poduzetnički duh našeg „Sjevera – Zagorja, Varaždina, Međimurja“, koji su perjanice izvozno orijentiranog gospodarstva i gospodarsko srce Hrvatske, a što se pokazalo i na današnjoj konvenciji.

Naime, tvrtke Vetropack Straža d.d., Omco Croatia d.o.o., AquafilCRO d.o.o. bile su nominirane za nagradu Zlatni ključ gotovo u svim kategorijama, a ujedno su i dobitnici.

Osobno sam imao priliku uručiti nagradu u kategoriji 5 najvećih inozemnih tržišta, i to za najboljeg izvoznika u Italiju, a dobitnik je tvrtka CroMaris d.o.o.
Unatoč pandemiji nadam se i nadalje pozitivnim izvoznim trendovima.

 

Na konvenciji su prisustvovali i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Antonić te državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek.
Državni tajnik Mario Antonić uručio je nagradu društvu E.G.O. Elektro - komponente d.o.o. za najboljeg izvoznika u Njemačku.