Kandidaturu za novi mandat načelnika Marije Bistrice u petak je objavio aktualni načelnik Josip Milički (HDZ), izvještava Radio Marija Bistrica.
– Nakon gotovo osam godina na funkciji načelnika, s osjećajem posebne odgovornosti prema našoj općini, odlučio sam ponovno istaknuti kandidaturu za načelnika, zajedno s timom kompetentnih i dokazanih ljudi. Činimo to uvjereni da zajedničkim snagama možemo nastaviti provoditi projekte koji mijenjaju općinu Marija Bistrica nabolje – rekao je u uvodu Milički i prisjetio se važnih odrađenih projekata.

– U protekle četiri godine provedeno je nekoliko velikih i važnih kapitalnih projekata, od kojih bih spomenuo naše reciklažno dvorište, rekonstrukciju i obnovu Doma kulture, izgradnju novog vrtića, početak izgradnje nove mrtvačnice i groblja, zamjenu i rekonstrukciju javne rasvjete u cijeloj općini, a kao kruna svega, je poduzeće Lijepa Bistrica, u stopostotnom vlasništvu Općine. Svi ti projekti ukupno iznose 44 milijuna kuna, a ono što posebno veseli, jest da je EU komponenta 23,4 milijuna kuna. U odnosu na naš izvorni proračun, koji je sada negdje oko 13,5 milijuna kuna, bez ove EU komponente to bi bilo nemoguće ostvariti – naglasio je Milički, istaknuvši kako je posebno ponosan na ostvareno u 2020. godini.
– U prošloj godini ostvaren je proračun od 27 milijuna kuna, za koji smatram da je rekordan u povijesti Općine – rekao je načelnik.
Osvrnuo se i na buduće projekte te suradnju s bistričkim HSU-om.

 

Nova omotnica

– Spremni smo za novu financijsku omotnicu 2021 – 2027., kroz koju bismo također htjeli, a imamo razloga vjerovati jer imamo građevinske dozvole i spremne projekte, aplicirati i nastaviti razvoj općine. Izdvajam pritom izgradnju Društvenog doma u naselju Laz, izgradnju brze ceste uz potporu nadležnog Ministarstva i Vlade RH, izgradnju športsko – rekreacijskog centra, aktivno radimo sa Županijom i nadležnim Ministarstvom na izgradnji nove osnovne i glazbene škole te športske dvorane. Uvjeren sam da ćemo i u narednim mandatima uspjeti povući poglavito sredstva iz EU fondova i realizirati sve planirane kapitalne projekte za ljepšu i bolju Bistricu. Posebno zahvaljujem i radujem se suradnji s našim koalicijskim partnerom HSU-om, s kojim smo odradili i protekle četiri godine. Pozdravljam predsjednicu HSU-a Marija Bistrica Katicu Habazin, zahvaljujem na dosadašnjoj suradnji i veselim se budućoj, a svim protukandidatima želim sve dobro i nadam se korektnoj i afirmativnoj kampanji – zaključio je kandidat za treći mandat načelnika Josip Milički.
Važan dio njegovog tima je aktualni predsjednik Općinskog vijeća Teodor Švaljek, koji se također osvrnuo na brojne odrađene projekte, ali i na one buduće. Švaljek je posebno zahvalio mještanima Marije Bistrice što su u proteklom razdoblju dali podršku u realizaciji svih kapitalnih i općih projekata.

– Ono što bih svakako nabrojao, a što je odrađeno u proteklom razdoblju, je prije svega kupnja zemljišta 50.000 četvornih metara za društvenu i javnu namjenu, izgradnja reciklažnog dvorišta, otvaranje poduzeća Lijepa Bistrica u stopostotnom općinskom vlasništvu, rekonstrukcija doma kulture, izgradnja novog i rekonstrukcija starog dječjeg vrtića, početak gradnje novog groblja, dobivanje darovnim ugovorom od vlade RH Zone Tehnomehanike, uspješno osiguranje nastavka rada i razvoja glazbene škole, rekonstrukcija ambulante, grobnih staza, otvaranje hitne medicinske službe – nabrojao je Švaljek.
Istaknuo je i kako je ovo period u kojem se nadoknađuju zaostaci od prošlih godina, kada je Marija Bistrica bila zapostavljana.

Politički razlozi

– Sve ovo što mi sada radimo, trebalo se realizirati tijekom cijelog prošlog i početkom ovog stoljeća, a mi sada sve to uspješno nadoknađujemo, što nije nimalo jednostavno. Marija Bistrica je uz rame Lourdesu i Fatimi samo po duhovnim sadržajima i kulturi, a što se tiče svjetovnog, infrastrukture i prilazne ceste, potpuno je ostala nerazvijena do 90-ih godina zbog loših političkih razloga. Vjerujemo da je sve ono što smo odradili u proteklih osam godina prepoznato od mještana općine i da ćemo nastaviti razvijati Mariju Bistricu onako kako smo zamislili još prije sedam godina – zaključio je Švaljek.
Podršku timu HDZ-a Marije Bistrice iskazala je i predsjednica Općinske organizacije HSU-a Marija Bistrica Katica Habazin.
– I kao Hrvatska stranka umirovljenika i kao umirovljenici općenito, prepoznali smo rad gospodina Švaljeka i gospodina Miličkog i svim srcem podržavamo i nastojimo pomoći, koliko je u našoj mogućnosti. Također sam uvjerena da ćemo i u sljedećem mandatu uspjeti odraditi sve ove projekte koji su pred nama, kao što smo uspjeli odraditi i dječji vrtić i sve ostale dosadašnje projekte. Umirovljenici uopće nisu dvojili i imaju puno povjerenje u ove ljude – rekla je Habazin.
U narednom periodu bit će objavljena i lista HDZ-HSU za Općinsko vijeće Marije Bistrice, na kojoj će, kako je rekao Milički, od reda biti kvalitetni ljudi, koji će nastaviti nesebično raditi za dobrobit cijele općine Marija Bistrica.