U subotu je u sklopu Tjedna kajkavske kulture u Krapini održana finalna večer 55. Festivala kajkavskih popevki, „Večer novih popevki”. 

Iako je ovogodišnje izdanje festivala skromnije no proteklih godina, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović izrazio je zadovoljstvo što se ipak održava. 

- Ovaj tjedan je uistinu poseban jer smo ipak uspjeli očuvati i nastaviti tradiciju. Ja vjerujem da će i generacije koje dolaze iza nas to nastaviti. Treba zahvaliti svima koji su bili neposredno uključeni u samu organizaciju, ali isto tako treba zahvaliti i svim sponzorima i donatorima koji su se uključili i pomogli jer sigurno bez njih ne bi cijeli ovaj tjedan mogao biti organiziran – istaknuo je Gregurović. 

Finalnu festivalsku večer došao je uime predsjednika Vlade RH podržati i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, priznavši kako je zaljubljenik u kajkavsku popevku.  

- Toliko je hrvatski jezik bogat narječjima i dijalektima i mislim da je lijepo čuvati tu tradiciju. Kajkavski ne smijemo pozabiti, moramo ga čuvati, njegovati. On je toliko bogat i snažan u izričaju. Ovu manifestaciju treba nastaviti i dalje, održavati i svake godine jačati njezin sadržaj i istraživati naše hrvatsko blago, kajkavsku riječ – rekao je ministar.

Predsjednik HDZ-a Krapinsko-zagorske županije i saborski zastupnik Žarko Tušek istaknuo je kako je Krapina zadnjih 55. godina centralno mjesto očuvanja kajkavske riječi, kulture i tradicije.

- Danas stoga moramo odati priznanje svim utemeljiteljima festivala, svim stvarateljima svih ovih godina, svima kojih danas više i nema među nama. Imao sam prilike preslušati sve popevke koje su večeras izvedene, stoga iskrena čestitka svim izvođačima, kolegama autorima, aranžerima, maestru Siniši Leopoldu, umjetničkom ravnatelju Festivala kajkavske popevke – rekao je saborski zastupnik Tušek uz poruku:

- Nek nam navek živi naš KAJ!

Na večeri novih popevki prisustvovala je i saborska zastupnica Vesna Bedeković.

- Kao i svake godine, vrlo rado dolazim u Krapinu, osobito ove godine na 55. obljetnicu ovog vrijednog kajkavskog festivala. I sama sam kajkavka, dolazim i živim u Pitomači, a tamo isto imamo jedan vrijedan i niz godina održavan festival pjesama Podravine i Podravlja. Pitomača i Krapina su dragi prijatelji i ono što nas povezuje je naš dragi kaj – poručila je Bedeković.