Predsjednik HDZ-a i Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u srijedu je boravio u Čakovcu gdje je, zajedno s kandidatima HDZ-a u 3. izbornoj jedinici, obišao radove na sjevernoj obilaznici te radove na rekonstrukciji i revitalizaciji Starog grada Zrinskih u Muzej nematerijalne baštine, a potom je prisustvovao otvaranju radova i polaganju kamena temeljca za izgradnju nove zgrade Srednje škole Čakovec.

Uz predsjednika Vlade, spomenute su radove obišli i predsjednik HDZ-a Krapinsko-zagorske županije, prvi na listi u 3. izbornoj jedinici, Žarko Tušek, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, predsjednik Uprave HAMAG BICRO-a Vjeran Vrbanec,  državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić te europarlamentarka Sunčana Glavak.

Premijer se pridružio kandidatima u predstavljanju svega što je Vlada RH u proteklih nekoliko godina učinila za Sjever Hrvatske, a time i za Međimursku županiju.

Naglasio je kako je fiskalnom decentralizacijom osigurano 82 milijuna kuna više prihoda za županije, gradove i općine u odnosu na 2017. Osim toga, u mandatu aktualne Vlade ugovoreno je 1,1 milijarda europskih sredstava za Međimursku županiju, dok je za naknade poslodavcima i radnicima uslijed pandemije koronavirusa osigurano 150 milijuna kuna za 2150 poslodavaca i 16 300 radnika.

- Drago mi je da smo danas posjetili završetak radova na čakovečkoj obilaznici vrijednoj 133 milijuna kuna. Radi se o šest kilometara koji će omogućiti kvalitetniji život svih ljudi u Međimurju, a osobito u Čakovcu. Upoznat sam i s napretkom projekta obnove zidina Starog grada Zrinski koji se realizira europskim sredstvima, dok je Ministarstvo kulture u više navrata podupiralo aktivnosti ovdje koje se odnose na kulturnu baštinu. Također mi je drago da se dovršava projekt važan za čakovečku bolnicu. Sve su to velike investicije, a na tragu sjednice Vlade koja je održana prije godinu dana gdje je ukupna vrijednost projekata bila 3,4 milijarde kuna samo za Međimursku županiju – rekao je premijer Plenković dodavši kako to pokazuje koliko je Vlada privržena ravnomjernom regionalnom razvoju, što će ostati prioritet i u idućem mandatu.

- Na europskoj razini činimo sve kako bismo osigurali dvostruka sredstva u odnosu na ova koja smo imali u proteklom sedmogodišnjem europskom proračunu 14./20. u odnosu na 21./27., gdje ćemo izboriti više od 20 milijardi eura za ravnomjeran regionalan razvoj, kohezijsku politiku, poljoprivrednu politiku i očuvanje radnih mjesta – naglasio je predsjednik HDZ-a.

 

Istaknuo je kako je sve to dio programa „Sigurna Hrvatska“ koji podrazumijeva sigurna radna mjesta, sigurne plaće i  mirovine te siguran razvoj Republike Hrvatske.