Dana, 22. veljače 2015. godine svečano je obilježena 25. obljetnica HDZ-a Šibensko-kninske županije u Šibeniku. Prije same svečanosti predsjednik Ž.O. HDZ-a Ante Kulušić i članovi predsjedništva Ž.O. HDZ-a Šibensko-kninske županije položili su vijenac i zapalili svijeće te se pomolili kod Spomenika poginulim, umrlim i nestalim šibenskim braniteljima iz Domovinskog rata.

Točno u 11,00 sati u prepunoj Sportskoj dvorani na Baldekinu započela je svečanost obilježavanja 25. obljetnice osnutka HDZ-a Šibensko-kninske županije. Na samom početku pozdravne riječi i riječi dobrodošlice svim gostima i sudionicima uputila je voditeljica programa Mirjana Žurić, nakon čega je odana počast Domovini himnom „Lijepa naša“ u izvedbi klape „Maslina“ i minutom šutnje za sve poginule hrvatske branitelje, za prvog predsjednika Hrvatske dr. Franju Tuđmana kao i za sve umrle i poginule članove HDZ-a.

 

Prvi se nazočnima obratio predsjednik G.O. HDZ-a Šibenika i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk koji je pozdravivši sve nazočne istaknuo kako se prije 25 godina počela pričati i stvarati priča o osnivanju HDZ-a u Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji. Stranka je to koja je obilježila život ne samo u Šibensko-kninskoj županiji, nego u cijeloj Hrvatskoj. Pod vodstvom dr. Franje Tuđmana i hrabrih hrvatskih branitelja stvorena je slobodna i suverena Republika Hrvatska. Pauk je istaknuo kako je upravo HDZ stranka koja već četvrte izbore za redom luče dobre rezultate i ne zna za poraz. „Nama su posebno dragi zadnji predsjednički izbori na kojima je pobijedila kandidatkinja HDZ-a i koalicijskih partnera gospođa Kolinda Grabar Kitarović jer je uz sve kvalitete koje posjeduje i naša šibenska nevista. Šibensko-kninska županija je peta po redu po ostvarenim rezultatima na predsjedničkim izborima, a to je sve zahvaljujući jedinstvu i kvalitetnom radu u stranci. Spomenut ću samo neke od projekata koje planiramo uskoro realizirati- druga faza projekta Bikarac, vodička zaobilaznica i sustav odvodnje Vodica i Tribunja, put ka osnivanju šibenskog Sveučilišta kroz osnivanje prvih studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, tribunjski turistički rekreacijski centar na preko 2 milijuna kvadrata, skradinski također, razvojni inovacijski centar na prostoru bivše vojarne Bribirskih knezova, inovacijski centar u Kninu, projekti u Drnišu itd. Siguran sam da će uskoro doći do smjene vlasti na državnoj razini te da ćemo i projekte koje smo davno započeli završiti poput brze ceste Šibenik-Drniš-Knin na kojoj mi i dalje radimo bez obzira na sve prepreke na koje nailazimo kod aktualne SDP-ove Vlade. Nastavit ćemo i dalje provoditi jednu domoljubnu politiku, politiku temeljenu na razvoju. Još jednom svima čestitam 25. Obljetnicu osnivanja Hrvatske demokratske zajednice“- zaključio je Goran Pauk.

 

Nakon Paukovih riječi nazočnima se obratio gradonačelnik grada Šibenika dr. Željko Burić koji je napomenuo kako iz svega što je župan Pauk istaknuo stoji dobra suradnja Grada Šibenika i Županije. Gospodin Burić je napomenuo kako je prije godinu i pol dana HDZ sa svojim kandidatima za izbore za grad Šibenik krenuo pod sloganom „Šibeniče, probudi se-vrime ti je“ te da se Grad Šibenik ne samo probudio nakon smjene SDP-ove vlasti nego da ide nezaustavljivim putem u svoju bolju budućnost. Gubitnici na lokalnim izborima crtali su nakon gubitka vlasti nekakve karte i središte Grada obojali crvenom bojom, a periferiju plavom bojom. Pitao sam se što im to znači, zar smo drugačiji ljudi. Sad znam drugačiji smo od njih jer imamo neke svetinje do kojih držimo: Domovinu, vjeru, obitelj i želju da naša Domovina bude sretna i da u njoj žive sretni ljudi. Sve ono što smo obećali u predizborno vrijeme skoro smo ostvarili u samo godinu i pol dana mandata (vratili smo TEF, grad Šibenik je postao grad sveučilišnog studija, Šibenik će biti novi proizvod temeljen na znanju). Riješit ćemo uskoro i problem otoka Oboljana i sve druge zacrtane projekte. Uvjeravam vas da se već sada o Šibeniku priča kao o gradu u kojem se događa sve pozitivno. Tako ćemo i nastaviti – zaključio je Burić.

 

Nakon njegovih riječi okupljenom stranačkom vodstvu HDZ-a i svim članovima obratio se predsjednik Ž.O. HDZ-a i saborski zastupnik Ante Kulušić koji je pozdravio vodstvo Stranke u ime oko 9000 članova HDZ-a u Šibensko-kninskoj županiji, te posebne pozdrave uputio utemeljiteljima, mladeži i svim braniteljima koji su došli na obilježavanje 24. obljetnice osnutka HDZ-a. Kulušić je svoje obraćanje započeo stihovima pjesme „Nije jedan,već su pala oba“ te je istaknuo kako je „jedan“ već pao 11. siječnja ove godine, a „drugi“ će uskoro pasti. Posebno se zahvalio utemeljiteljima koji su prije 25 godina imali viziju i hrabrosti zajedno sa dr. Franjom Tuđmanom osnovati Hrvatsku demokratsku zajednicu. Zahvalio se svim predsjednicima gradskih i općinskih odbora kao i temeljnih organizacija na izvanredno ostvarenom rezultatu na predsjedničkim izborima. „U ovih 25 godina nazivali su nas raznim pogrdnim imenima, htjeli nas zabraniti a mi nižemo pobjedu za pobjedom. A za koji mjesec usljedit će i peta pobjeda u nizu kojom ćemo smijeniti ovu nesposobnu Vladu. Deveta izborna jedinica bila je i ostala utvrda HDZ-a i vjerujem da ćemo ostvariti 10 izbornih mandata u našoj izbornoj jedinici. Budimo i dalje ponosni i čvrsti kao do sada. Pokojni predsjednik Tuđman je znao reći da nije stvorio HDZ da bi vladao, nego da bi putem HDZ-a stvorio Hrvatsku državu. HDZ nije sam sebi svrha, nego mora služiti boljitku svih hrvatskih građana. Stoga nas pozivam na jedinstvo i zajedništvo da stranci vratimo mjesto koje joj pripada“ – zaključio je Kulušić.

Pozdravne riječi okupljenima na ovoj svečanosti uputila je i članica nacionalnog predsjedništva i kninska gradonačelnica Josipa Rimac koja je svoj govor započela pozdravnim riječima „Hrvatice i Hrvati“ te time izazvala gromoglasan pljesak svih okupljenih. „Kada sam 2011. prilikom otvaranja Spomenika hrvatske pobjede „Oluja '95“ u Kninu ovim pozdravom pozdravila, bio je to moj posljednji govor na proslavama „Oluje“, ali sam sigurna da ću ponovno ove godine na obilježavanju 20-te obljetnice „Oluje“ istim ovim pozdravom pozdraviti novog premijera Vlade RH gospodina Tomislava Karamarka. Sudeći po dobrom raspoloženju vas ovdje okupljenih zaključujem da je Šibensko-kninska županija spremna za još jednu pobjedu u nizu – pobjedu HDZ-a na idućim parlamentarnim izborima. Često smo čuli od ministara ove Vlade da žele ravnomjeran razvoj RH, a mi smo svjedoci da to nije tako. Oduzeli su nam bolnice, pomorska dobra, građevinske dozvole, uzimaju nam prihod od poreza na dohodak a sve s jednim ciljem kako bi ugušili lokalnu i regionalnu samoupravu, a sve pod okriljem tzv decentralizacije. Jedinu pravu decentralizaciju napravio je dr. Franjo Tuđman kada je od velikih Općina stvorio manje i kada je osnovao županije. Nije on to napravio slučajno već je htio da svaki građanin odlučuje o svome gradu, općini i županiji. Ova nesposobna Vlada želi nas gasiti jer je u većini jedinica lokalne i regionalne samouprave na vlasti HDZ čiji načelnici, gradonačelnici i župani časno i pošteno obnašaju svoje dužnosti. Uskoro nam slijedi najveća bitka, a to je bitka na parlamentarnim izborima na kojima će IX. I X. izborna jedinica polučiti dobre rezultate i omogućiti da se HDZ vrati na vlast i da na taj način služi svome narodu. I ovaj put ponavljam da nije važno kako će se liste formirati i tko će od nas na kojoj poziciji biti, već je važno da osobne interese zatomimo i stavimo interese Stranke i Domovine iznad naših osobnih interesa jer ćemo jedino na taj način pobijediti. Na područje naše županije, a napose u moj Grad Knin i Vodice doselili su se uz Hrvate iz drugih dijelova RH i naši dragi Hrvati iz Bosne i Hercegovine, ali još uvijek na žalost veliki broj njih nije riješio egzistencijalni problem a to je stambeno zbrinjavanje te je s toga na idućoj HDZ-ovoj Vladi da izjednači prava pripadnika HVO-a sa pravima pripadnika HV-a jer su se i ti ljudi borili za Hrvatsku“- zaključila je svoj govor Josipa Rimac pozvavši sve na jedinstvo i zajedništvo u nadolazećem periodu.

Uz velike ovacije i gromoglasni pljesak svih nazočnih skupu se obratio predsjednik Tomislav Karamarko koji je nošen pozdravnim aplauzom u prvom redu izrekao riječi zahvale na toplom i srdačnom prijemu. Na početku svoga govora uputio je čestitke povodom 25. obljetnice osnutka HDZ-a za bivšu općinu Šibenik i zahvalio se svim članovima koji su osnovali stožernu i najjaču hrvatsku Stranku, koja je zlatnim slovima upisana u hrvatsku povijest jer je stvorila hrvatsku državu. Svim članovima zahvalio se na ljubavi koju iskazuju prema Hrvatskoj, posebne riječi zahvale uputio je svim hrvatskim braniteljima bez kojih ne bi bilo Hrvatske i ne bismo se danas okupili u Šibeniku i pjevali domoljubne pjesme koje diraju dušu svakom istinskom domoljubu. Prekinut dugim, gromoglasnim pljeskom, posebno je pozdravio i hrvatske branitelje te obitelji naših poginulih heroja  - Bez njih danas ne bismo bili ovdje! Narodnjačka smo stranka, čvrsto vezana i za tradicije našeg naroda i za suvremenu povijest -Domovinski rat, branitelje i dr. Tuđmana. Svojom retorikom iskazujemo ljubav prema Domovini! Istodobno, nesposobna vlast traži da nam je svejedno što je 100.000 tisuća mladih iselilo iz Hrvatske!? Kakvu bi retoriku trebao imati nakon što nešto takvo čujem?

Da, najavio sam novi Domovinski rat za svako radno mjesto, za svako neobrađeno polje, ostanak svakog mladića i djevojke koji razmišljaju iseliti! To je „rat“ demokratskim sredstvima za bolji život u Hrvatskoj! Trebamo voljeti svoju zemlju kako bismo to ostvarili!

Ne smijemo dopustiti da invalidi u Savskoj četiri mjeseca čekaju pravdu! Oni nisu ondje zbog nekoliko stotina kuna, ondje su jer gaze njihove ideale i žrtvu, dostojanstvo svih onih koji su dali živote za Hrvatsku. Kada god SDP dođe na vlast, javljaju se isti sindromi - problematičan odnos prema Domovinskom ratu, braniteljima, invalidima Domovinskog rata... Agresor se pokušava izjednačiti sa žrtvama! No HDZ će skrbiti o Hrvatskoj za kakvu smo se borili u Domovinskom ratu!

SDP-ovoj vladi ne možemo oprostiti što uništavaju perspektivu našoj mladeži - uništavaju budućnost Hrvatske. U ove tri godine doveli su Hrvatsku na rub propasti! Ekonomske brojke ukazuju na grozno stanje u gospodarstvu, ali i na jedan „fenomen“ - istodobno pada i broj nezaposlenih i broj zaposlenih! To jednostavno znači da su ljudi iselili. Zar je to njihovo „rješenje“, njihov „novi početak“!    Došlo je vrijeme da uzmemo stvari u svoje ruke! Više od godinu dana vrijedno radimo na našem Programu gospodarskog oporavka i zapošljavanja u suradnji - na zaprepaštenje Milanovićeve vlade - s IFO institutom iz Bavarske, jednim od najjačih ekonomskih instituta u svijetu! I onda ovi na vlasti kažu da je to što radimo s Nijemcima sigurnosni problem!?

Sigurnosni je problem imati saveznike koji vam pomažu oporaviti gospodarstvo, ali nije ovaj model koji je ponudio Milanović - model uništavanja gospodarstva i tjeranja Hrvata izvan države!? To je valjda nekakav napredan model koji bi oni trebali patentirati i izvoziti po svijetu?! Mi znamo što ćemo napraviti, nakon pobjede na parlamentarnim izborima realizirat ćemo sve iz našeg programa- zaključio je svoj govor predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Stranačkom himnom „Bože, čuvaj Hrvatsku“ završila je svečanost obilježavanja 25. obljetnice Hrvatske demokratske zajednice.