Svjedočenja zatočenih i silovanih žena na nekada okupiranim područjima Hrvatske, uglavnom u Vukovaru, u dokumentarnom filmu „Sunčica“ koji je večeras prikazan u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića u Šibeniku, u organizaciji Županijskog odbora Zajednice žena HDZ -a „Katarina Zrinska“ Šibensko-kninske županije potresla su publiku i ostavili ju bez riječi.

 

Jednako uzemirujuće zazvučalo je upozorenje Marije Slišković, predsjednice Udruge „Žene u Domovinskom ratu“ i začetnice projekta Sunčica da tim ženama Hrvatska još uvijek nije priznala status žrtve, a za taj eklatantni ratni zločin samo su rijetki su počinitelji kažnjeni. Procesuirano je njih samo 12 od nekoliko desetaka tisuća prijavljenih slučajeva! Štoviše, mnogi od njih slobodno šeću Hrvatskom, a neki su i članovi nekih institucija i izvršnih tijela, istaknula je Slišković.

Drastičan je primjer jedne silovane Vukovarke koja je zbog prijetnji svojih silovatelja morala preseliti iz Vukovara u Petrinju u kojoj nije stambeno zbrinuta dok je njezin silovatelj, koji je istina odslužio zatvorsku kaznu, dobio stan u Vukovaru!