Zadivljujuća je lakoća s kojom koalicija HNS-SDP-HSLS-HSU-HL opravdava tajne ugovore. A te iste stranke oduvijek su se pozivale na transparentnost i javnost rada! - upozorava Anđelko Stričak, predsjednik ŽO-a HDZ-a.

Predsjednik županijskog HDZ-a Anđelko Stričak oštro je napao i više nego suspektnu netransparentnost Kukuriku vlasti. Unatoč višegodišnjim zahtjevima da se s njih skine oznaka tajnosti, menadžerski ugovori u varaždinskim gradskim tvrtkama Varkom, Parkovi, JUGS i Termoplin te županijski ugovori o javno-privatnom partnerstvu i kupnji dionica VABA-e i dalje su „zaštićeni“. Pitanje je samo kakvi se to mutni poslovi „štite“. I koga se štiti. Priopćenje donosimo u cijelosti:

Hrvatska demokratska zajednica od samog se početka, tj. od kada se saznalo za njihovo postojanje, zalaže za skidanje oznake tajnosti sa svih menadžerskih ugovora u gradskim komunalnim tvrtkama te županijskih ugovora o JPP-u i kupnji dionica VABA-e. Zahtjev za njihovim javnim objavljivanjem iznijeli smo na više konferencija za novinare, kao i na sjednicama Županijske skupštine. 

Dok je HDZ vodio Varaždinsku županiju (župan dr. Marijan Mlinarić) i Grad Varaždin (gradonačelnik mr. sc. Hrvoje Vojvoda) - takvih tajnih ugovora nije bilo. 

Zadivljujuća je lakoća s kojom stranke vladajuće koalicije (HNS-SDP-HSLS-HSU-Hrvatski laburisti), opravdavaju postojanje tajnih ugovora. Možda to i ne bi bilo čudno da se te iste stranke nisu oduvijek pozivale na transparentnost, racionalnost, socijalnu osjetljivost, demokratičnost, javnost rada i sl. 

U cijeloj priči najodgovornijima smatramo one koji su to omogućili - župana i gradonačelnika, a u slučaju gradskih tvrtki i članove nadzornih odbora. Koje je - zar uopće treba podsjećati? - redom postavila u Gradskom vijeću većinska koalicija HNS-SDP-HSLS-HSU. Pritom bez imalo srama priznaju „da se uloga nadzornih odbora svela na potvrđivanje tuđih odluka“ ili da „članovi NO u pravilu slušaju sugestije iz Grada“. Zbog čega uhljebljeni podobnici uopće dobivaju mjesečnu naknadu za rad u nadzornim odborima ako umjesto njih misle drugi!?

Da se napokon, kako to poštenje nalaže, skinu oznake tajnosti s menadžerskih ugovora i s ugovora o JPP-u, teških oko milijardu kuna, bi li tada prof. dr. sc. Josip Kregar, prof. dr. sc. Dražen Lalić ili predsjednik Transparency Internationala Hrvatska Zorislav Antun Petrović  i dalje Varaždinskoj županiji redovito dolazili u goste i obasipali župana Predraga Štromara i gradonačelnika Gorana Habuša lovorikama o njihovoj tobožnjoj transparentnosti, javnosti rada?

Nevjerojatno je da oporba i javnost već nekoliko godina osuđuju tajnost navedenih ugovora, sumnjaju u ozbiljne krimene, a da državne institucije još nisu reagirale. 

Očito im je lakše, kako bi zamazali oči javnosti, baviti se ginekolozima, farmaceutima, sportašima… i njihovim prekršajima od kojih tisuću kuna.