Na kraju dvodnevnog boravka u Bruxellesu, gdje je sudjelovao na sastanku Europskog vijeća, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković posjetio je sjedište NATO-a, u kojem je obilježena 10. obljetnica hrvatskog članstva u tom savezu.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/na-europskom-vijecu-summitu-epp-u-bruxellesu-brexit-kina-zaposljavanje-borba-protiv

http://www.hdz.hr/vijest/eu/odgoda-izlaska-velike-britanije-iz-eu-dobra-je-poruka-i-razuman-odgovor-na-zahtjev

- Hrvatska već cijelo desetljeće kao članica NATO-a, najjačega političkog i vojnog saveza na svijetu, pridonosi miru, sigurnosti i stabilnosti, a sudjelovanjem u mnogim misijama i operacijama dokazala se kao čvrst i pouzdan saveznik - istaknuo je Plenković obraćajući se uzvanicima na svečanosti.

Politika proširenja - sigurnost Europe

U godini u kojoj se obilježava 10. obljetnica hrvatskog članstva i 70 godina od osnutka NATO-a, Plenković je podsjetio na važnost koju je Savez imao nakon Drugog svjetskog rata te koliko je politikom proširenja pridonio sigurnosti Europe:

- Hrvatska je podržala Akcijski plan za članstvo za BiH jer želimo da i naša susjedna zemlja krene putem prema NATO-u, a i među prvima smo ratificirali pristupni protokol za Sjevernu Makedoniju.

Obrana od velikosrpske agresije

Pozdravio je i postupno podizanje proračuna za obranu na dva posto BDP-a:

- Kontinuirano povećavamo obrambeni proračun, čime jačamo sposobnosti Hrvatske vojske i sigurnost hrvatskih građana. Jako smo dobro svjesni  što znači biti član Saveza, posebno jer je Hrvatska 90-tih bila suočena s velikosrpskom agresijom. Svjesni smo što sve jamči kolektivna sigurnost i koliko bi nam bilo lakše suprotstaviti se agresiji, okupaciji, ratnom uništavanju, koje je odnijelo mnogo života naših sugrađana, a neki se još uvijek vode kao nestali. Za nas kao da se to jučer dogodilo, i to više cijenimo članstvo u NATO-u.

Bushova poruka još danas odjekuje

Podsjetio je i na riječi tadašnjega američkog predsjednika Georgea W. Busha iz 2008. kada je donesena politička odluka o pristupu Hrvatske, koji je okupljenim građanima u Zagrebu rekao: "Od sada vam nitko više neće uzeti slobodu!".

- To je poruka koja još odjekuje u našoj javnosti i poruka koja najbolje utjelovljuje vrijednosti NATO-a - dodao je Plenković.

Podrška Stoltenbergu za novi mandat

U sjedištu NATO-a sastao se potom s glavnim tajnikom Saveza Jensom Stoltenbergom, kojem je prenio da Hrvatska podupire njegovu kandidaturu za drugi mandat:

- Smatramo da vrlo dobro radi svoj posao. On je naš prijatelj, bio je u RH prije šest mjeseci. Dijalog je kontinuiran, razgovarali smo o hrvatskom doprinosu sposobnostima NATO-a i svemu onom što Savez očekuje u ovoj obljetničkoj godini.

Članica NATO-a  od 1. travnja 2009.

Hrvatska je postala punopravna članica NATO-a  1. travnja 2009. godine, a na summitu u Bukureštu godinu prije donesena je politička odluka da je se pozove u članstvo.

Od 2003. pa do danas u operacijama, misijama i aktivnostima pod vodstvom NATO-a sudjelovalo je više od 6.700 pripadnika Hrvatske vojske.