Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković boravi u Beču, gdje sudjeluje na sastanku lidera afričkih i europskih zemalja te Forumu na visokoj razini u organizaciji austrijskoga saveznog kancelara Sebastiana Kurza i predsjednika Ruande Paula Kagame.

Plenković je istaknuo da je sastanak koji okuplja šefove država i vlada Afrike i Europske unije dobra prigoda za razgovor o brojnim temama koje povezuju dva kontinenta, prije svega o trgovini, investicijama, razvojnoj pomoći, projektima za zapošljavanje i digitalizaciju te o zajedničkim naporima kako bi se afričke države ojačale i stabilizirale, a time i prevenirale migracije.

Nove poslovne prilike

- Mislim da ovakav skup moramo iskoristiti kako bismo promovirali i naše gospodarske odnose s Afrikom. Oni nisu preveliki u smislu razmjene, ali su aktivni ondje gdje imamo veleposlanstva: u Maroku, Alžiru, Egiptu, Južnoj Africi - dodao je predsjednik Plenković, izrazivši nadu da će se u Beču otvoriti nove poslovne prilike za kompanije poput Končara, koji ima veliko iskustvo s poslovanjem u desetak afričkih država.

Na summit u Beču stigli su i predstavnici Hrvatske gospodarske komore i Končara, kao i Altproa, B.I.D. te Grupe Velox.