U Europskom parlamentu (EP) u Bruxellesu danas je održana konferencija o nestalim vojnicima i civilima, punim nazivom „Rasvjetljavanje istine o nestalim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu”. Valja istaknuti da je organizator i domaćin konferencije - koja je prvi put na tu važnu temu održana u EP-u! - bio naš eurozastupnik Ivica Tolić. Na konferenciji je, među inima, izlagao i zamjenik predsjednika HDZ-a (i potpredsjednik Hrvatskog sabora) Milijan Brkić.

Pronalazak nestalih - europski važno pitanje

Tolić je u uvodnom izlaganju - pred stotinjak sudionika - istaknuo da je cilj konferencije pridonijeti rasvjetljavanju istine o nestalima, donijeti konkretne zaključke koji će biti upućeni Europskom parlamentu i Europskoj komisiji te pomoći obiteljima i institucijama da pronađu put suradnje i rješavanja pitanja nestalih.

Naglasio je da ne želi da pitanje nestalih osoba bude pitanje bilateralnih odnosa, nego da postane europski važno pitanje, da humanost kao jedan od temelja Europske unije bude isključivi kriterij kada govorimo o nestalima bez obzira koje su oni etničke, vjerske ili političke pripadnosti. Izrazio je želju da generacije koje dolaze usvoje častan odnos prema zarobljenim vojnicima, ranjenicima, civilima kao jedini kodeks ponašanja te da poslije sučeljavanja vojski obitelji imaju neupitno pravo znati sudbinu članova svojih obitelji - kakva god bila.

Uvid u potpune informacije - EU standard

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić istaknuo je kako bi pitanje nestalih osoba trebalo biti u fokusu svih hrvatskih vlada, kao i cjelokupnog društva, te kako bi - nakon konflikata i ratova - sve zemlje međusobno trebale omogućiti uvid u potpune informacije o žrtvama i nestalima, odnosno kako bi to trebao biti standard za sve zemlje članice Europske unije, kao i za sve zemlje koje žele ući u njeno članstvo:

- Iz ove teme treba izbaciti politiku i bilo kakvo strančarenje. To mora biti univerzalno, civilizacijsko pitanje, civilizacijski iskorak i standard. Svaka žrtva mora naći svoj smiraj, isto tako i njihove obitelji.

Huhle, Alvir, Sučić…

Na konferenciji su - osim Tolića i Brkića - sudjelovali Rainer Huhle iz Odbora UN-a za prisilne nestanke,  Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Stjepan Sučić, predsjednik Uprave za zatočene i nestale Vlade RH, Matthew Holliday, predstavnik Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), Olgica Božanić, predsjednica Regionalne koordinacije udruženja/udruga porodica/obitelji nestalih osoba/lica s područja bivše Jugoslavije te Branislav Tomić kao predstavnik Hrvatskog Crvenog križa.