U Bukowini Tatrzańskoj (Poljska) - od 10. do 12. lipnja - održan je 4. Forum regija Poljske i Hrvatske u organizaciji Hrvatske zajednice županija i Saveza Vojvodstava Republike Poljske. Počasni pokrovitelji ovog susreta, među ostalim, bili su predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Republike Poljske Bronisław Komorowski. Na Forumu su sudjelovali brojni hrvatski župani: predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić (Virovitičko-podravska županija), Danijel Marušić (Brodsko-posavska županija), Ivan Vučić (Karlovačka županija), Goran Pauk (Šibensko-kninska županija)… A zemlju domaćina predstavljali su svi poljski maršaleki (čelnici vojvodstava) te dužnosnici poljskog Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva infrastrukture i razvoja te Ministarstva sporta i turizma.

Teme su bile financiranje razvojne politike, turizam i ruralni razvoj, funkcioniranje organizacija proizvođača u sektorima poljoprivrede, reguliranje tržišta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te poticanje gospodarstva kroz aktivnosti regionalne samouprave.

Financiranje projekata europskim novcem 

Na samom početku Foruma, Tolušić je istaknuo plodnu suradnju hrvatskih županija i poljskih vojvodstava - od kojih naše županije žele učiti. Osobito u području decentralizacije, provođenja projekata i - povlačenja sredstava EU fondova.

- Ne postoji političar, ni građanin, koji ne razumije da politički ciljevi ne mogu i ne smiju biti iznad ekonomskih ciljeva i interesa lokalne zajednice i građana. Poljska vojvodstva imaju snagu, resurse i nadležnosti za koje se hrvatske županije tek trebaju izboriti. Naš je zadatak da svoje napore usmjerimo na obrazovanje, strateško promišljanje, ulaganje u infrastrukturne projekte, poljoprivredu, ribarstvo… Siguran sam da će ova suradnja donijeti odlične rezultate u najavljenom procesu regionalizacije hrvatske samouprave.

Poljski primjer izvrsnosti

Cilj ovog susreta je nastavak dosadašnje uspješne suradnje poljskih vojvodstava i hrvatskih županija. Razmijenjena su iskustava povlačenja sredstava iz EU fondova - iznimno važnog alata za ravnomjerni regionalni razvoj. Poljska je, naime, izvrsnim strateškim planiranjem povukla najviše novca iz EU fondova te može biti odličan uzor Hrvatskoj. Ključ uspjeha je prijenos ovlasti na vojvodstva - koja povlače čak 70 posto novčanih sredstava iz europskih fondova. U proračunskom razdoblju od 2014. do 2020. poljska će vojvodstva upravljati s čak 28 milijardi eura.

Zajednički rad poljskih maršaleka i hrvatskih župana rezultirao je pak brojnim pojedinačnim sporazumima o suradnji.

Još više gospodarske diplomacije

Predsjednik Saveza vojvodstava Republike Poljske Jacek Protas izrazio je zadovoljstvo poljsko-hrvatskom suradnjom te naglasio su se ove dvije krovne organizacije jedinica regionalne samouprave spremne aktivno uključiti u provođenje programa gospodarske diplomacije dviju zemalja.

Tolušić je pak najavio veliku konferenciju o decentralizaciji koja će se u rujnu održati u Zagrebu - na kojoj će svoja iskustva podijeliti (i) partneri iz Poljske.