Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovao je u Bruxellesu na neformalnom sastanku šefova država i vlada o migracijama i azilu, koji je sazvao predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker kako bi zainteresirane države članice - uoči Europskog vijeća koje će se sastati u četvrtak - potražile zajednička europska rješenja tog pitanja.

- Prva tema je kako osigurati zajedničku suradnju glede pitanja sigurnosti i migracija, osobito kada je riječ o partnerstvu i suradnji sa zemljama odakle dolaze migranti, sa zemljama tranzicije i međunarodnim organizacijama koje nam tu mogu pomoću - kazao je Plenković.

Spriječiti daljnji tijek nezakonitih migracija

Naglasio je da je za Hrvatsku ključno pitanje istočno-mediteranske rute, što podrazumijeva snažniju i kvalitetniju kontrolu granica između Turske i Grčke te Turske i Bugarske. Dodao je da bi se na taj način spriječio daljnji tijek nezakonitih migracija koji ide preko Makedonije, Albanije i BiH do Hrvatske pa dalje prema Zapadnoj Europi:

- Treća je tema, unutarnja dimenzija - kako nastojati ojačati pravne mehanizme. Trenutačno je u proceduri sedam pravnih akata, od revizije Dublinske uredbe do niza drugih, koji bi morali omogućiti proporcionalnu i pravednu solidarnost među državama članicama.

Prioritet Hrvatske - pristupanje Schengenu!

Plenković je istaknuo da Hrvatska ima svoj glavni cilj, a to je da postane dio Schengenskog prostora:

- Smatramo da bismo na taj način ojačali svoju vanjsku granicu, ali i dodatno iskoristili fondove koji su na raspolaganju.

Dodao je da je nova financijska perspektiva (tj. sedmogodišnji proračun EU-a za 2021-2027) predvidjela čak 33 milijarde eura u prijedlogu Komisije za politike migracije:

- To je izrazito dobro. Želimo podnijeti proporcionalno svoj dio odgovornosti s obzirom na veličinu zemlje i naše gospodarske mogućnosti, kao što smo to činili i do sada.

Naveo je da su migracijski tijekovi i dalje aktivni, ali još uvijek to nije ni približno onako kao što je bilo 2015. i 2016. godine.

Zaštititi hrvatske nacionalne interese!

Plenković je napomenuo da će Vlada u pregovorima o reviziji Dublinske uredbe precizno i jasno zaštititi hrvatske nacionalne interese:

- U ovom trenutku razgovaramo o formulacijama za Europsko vijeće u četvrtak koje se tiče i te teme. I tu moramo naći pravi balans između onoga što su europski propisi i eventualno onog što bi moglo ostati na nacionalnoj razini.

Zaključio je da bi se postroženje u jednoj od zemalja nužno reflektiralo na sve ostale i zato treba do kraja vidjeti do koje mjere se pritom može ići.