Naš eurozastupnik (i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta) Andrej Plenković uputio je - kao što znate - prioritetno 23. srpnja pitanje Europskoj komisiji u vezi informacija o zabrinjavajućim i nedopuštenim aktivnostima Slovenije i člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca u arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije.

Navodeći činjenice i istaknuvši da su i Vijeće i Komisija od samoga početka uložili značajne napore i svoj autoritet u uspjeh rješavanja spora arbitražnim postupkom, Plenkovića je zanimalo koje će mjere poduzeti ako se pokažu točnim navodi o grubom protupravnom djelovanju člana Suda i slovenske strane u sporu čime bi cijeli arbitražni postupak bio doveden u pitanje.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/plenkovic-uputio-prioritetno-pitanje-europsk...

Nije u nadležnosti EU

Iz pisanog odgovora potpredsjednika EK Fransa Timmermansa na prioritetno pitanje našeg eurozastupnika jasno je da EK razgraničenje između Hrvatske i Slovenije smatra pitanjem između dvije države članice koje nije u nadležnosti EU, ali je - kao posrednik pri sklapanju Arbitražnog sporazuma 2009. i ako to zatraže Hrvatska i Slovenija - spremna pomoći rješavanje spora u interesu pravne sigurnosti i neometane i jasne primjene prava EU u objema državama članicama.

Jasna primjena prava 

U nastavku donosimo odgovor potpredsjednika EK Timmermansa: 

- Europska komisija podsjeća da je Arbitražni sud uspostavljen 2009. međunarodnim sporazumom između Republike Hrvatske i Republike Slovenije radi rješavanja spora o otvorenoj granici između dviju država. EU nije stranka u tom sporazumu ni arbitražnom postupku. EK je samo djelovala kao posrednik kako bi pomogla u uspostavi tog postupka. Uspostava granice između država članica ne spada u nadležnosti koje su EU dodijeljene Ugovorima. Međutim, EK pozorno prati taj proces, uključujući nedavne događaje, i u bliskoj je suradnji s predmetnim državama članicama. EK je više puta izrazila svoju punu potporu postupku nagodbe i svoju spremnost da posluša obje stranke te da, ako to zatraže Hrvatska i Slovenija, poduzme bilo koju mjeru u okviru svojih ovlasti kojom se može olakšati nastavak tog postupka s obzirom na to da je rješavanje spora u interesu pravne sigurnosti te u interesu neometane i jasne primjene prava EU u objema državama članicama.

Bilateralno pitanje

Komentirajući odgovor Timmermansa, Plenković je kazao da cijeni spremnost EK da pomogne rješavanju spora, ali ističe da je riječ o bilateralnom pitanju koje dvije ravnopravne države članice EU trebaju riješiti na temelju međunarodnog prava:

- Nakon što je arbitraža zbog protupravnog ponašanja slovenske strane nepovratno kompromitirana te slijedom zaključka Hrvatskog sabora koji je jasno odlučio o povlačenju Hrvatske iz arbitraže, očekujem da i Arbitražni sud realno sagleda nove okolnosti i razmisli o svrhovitosti nastavka svog rada.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-plenkovic-hrvatska-je-donijela-jedinu-...

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-slovenija-se-trebala-ispricati-za-prij...

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-plenkovic-arbitrazni-sud-je-kompromiti...