Simbolično položivši kamen temeljac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU te članica Predsjedništva HDZ-a Gabrijela Žalac službeno je označila početak gradnje Studentskog doma u Požegi. Od točno 32.708.000 kuna, koliko iznosi ukupna vrijednost projekta, čak 32.638.000 kuna nepovratna su sredstva iz europskih fondova!

Za 14 domova 1,2 milijarde kuna!

Veleučilište i Studentski centar u Požegi prijavitelji su toga važnog projekta, čiji je dovršetak predviđen 15. prosinca 2019. godine.

- Izuzetno sam zadovoljna što smo iskoristili sva raspoloživa EU sredstva kada je riječ o studentskim domovima: za ukupno 14 domova diljem Lijepe Naše osigurali smo 1,2 milijarde kuna! Do kraja godine planiramo još uložiti dodatnih 1, 3 milijarde kuna nepovratnih EU sredstava, i to za dva velika projekta iz resora znanosti i obrazovanja: za E-škole, tj. uspostavu sustava digitalno zrelih škola, te za infrastrukturu regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju - najavila je ministrica Žalac.

Povećanje pristupa visokom obrazovanju

Opći cilj projekta pod službenim nazivom „Izgradnja Studentskog doma u Požegi“ jest povećati pristup visokom obrazovanju i pridonijeti povećanju uspjeha studiranja u Požeško- slavonskoj županiji, a oni specifični su smanjenje troškova studiranja u Požegi kroz izgradnju studentskog smještaja, posebice za mlade u nepovoljnom položaju, unaprjeđenje kvalitete života studentske populacije i veća prepoznatljivost Požege kao grada poželjnog za studiranje.

Studentski dom bruto površine 2.888,66 m2 u svom će sastavu imati sljedeće sadržaje: 110 ležajeva u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama s kupaonicama, od čega 62 za studente u nepovoljnom položaju; polivalentnu sportsku dvoranu; medijateku; moderno opremljenu učionicu; spremište za bicikle; čajnu kuhinju s blagovaonicom; samoposlužnu praonicu i kuhinju s menzom za 80 osoba…

Dosanjali san zahvaljujući našoj Vladi

Zadovoljstvo zbog gradnje Studentskog doma izrazio je i dekan Veleučilišta u Požegi prof. dr. sc. Borislav Miličević, inače potpredsjednik Akademske zajednice HDZ-a „Ante Starčević“ (AZAS) Požeško-slavonske županije:

- U 20 godina rada Veleučilišta mnoge su generacije sanjale izgradnju, a mi smo je dosanjali zahvaljujući hrvatskoj Vladi, predvođenoj predsjednikom Plenkovićem!

Photo: Požeški vodič