U skladu s Odlukom Hrvatskog sabora iz 2008. u Hrvatskoj 18. listopada obilježavamo „Dan kravate“ - u svrhu promocije identiteta najpoznatijeg hrvatskog suvenira i svojevrsnog sinonima za Hrvatsku. Voditeljica naše delegacije u EP-u Dubravka Šuica - u suradnji s Academiom Cravaticom - pokrenula je u EP-u inicijativu s ciljem proglašenja „Europskog dana kravate“ na razini EU - budući da se kravata istodobno percipira kao hrvatska, europska i svjetska.

Inicijativu su podržali naši eurozastupnici (Andrej Plenković, Davor Ivo Stier i Ivana Maletić), te Marijana Petir (HSS), ali oni iz Belgije, Švedske, Njemačke, Rumunjske, Slovenije i Irske.

Promocija kravate i izvan EU

Prijedlog za proglašenje „Europskog dana kravate“ upućen je nadležnom odboru EP-a - Odboru za kulturu i obrazovanje. Nakon toga se očekuje uvrštavanje ove točke na dnevni red kao i nastavak aktivnosti kako bi kravata kao simbol dostojanstva i svečanosti, poštovanja i samosvijesti, uspješnosti i diplomatičnosti bila prikladno promovirana ne samo u EU, već i šire.

Prijedlog rezolucije možete pročitati OVDJE.

DIO ODORE HRVATSKIH VOJNIKA

Nekoliko kratkih crtica kao povijesni podsjetnik: kravata, taj elegantni rubac, bio je karakterističan za nekadašnju odoru hrvatskih vojnika, a usvojen je na francuskom dvoru te je s vremenom postao nezaobilazan odjevni predmet koji je osvojio cijeli Stari kontinent, ali i čitav svijet. U 17. stoljeću Europom su kravatu pronijeli hrvatski konjanici, a 1643.  Ljudevit XIII. uspostavio je i pukovniju „Royal-Croates”, koju je Ljudevit XIV. preimenovao u „Royal-Cravates”.

 

PrivitakVeličina
europski_dan_kravate.pdf141.53 KB