Eurozastupnici hrvatske EPP delegacije (HDZ/HSS) Dubravka Šuica, Andrej Plenković, Ivana Maletić, Davor Ivo Stier i Marijana Petir uputili su apel Europskoj komisiji kojim upozoravaju na visoki indeks onečišćenosti zraka na području Slavonskog Broda, a kojeg je prošlog tjedna u svojim mjerenjima zabilježila kineska tvrtka „Aqicn“.

Zaštita okoliša i ljudskih prava

Stoga su naši eurozastupnici upitali EK:

- Zanima nas koje konkretne mjere EK planira poduzeti kako bi se problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu riješio. S obzirom da onečišćenje zraka dolazi iz rafinerije u susjednoj BiH te da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU na snazi od 1. lipnja 2015. godine, smatramo da je EK obvezna reagirati i povećati napore kako bi BiH poštivala pravno obvezujući Sporazum. Zanima nas, također, na koji način EK planira potaknuti BiH na unaprjeđenje politike u području zaštite okoliša s pravnom stečevinom EU?

Dugogodišnja briga i apeli

Eurozastupnici su nekoliko puta posjetili Slavonski Brod te su upoznati s navedenim problemom koji stanovnicima Brodsko-posavske županije uzrokuje naftna rafinerija u susjednom Bosanskom Brodu. Već su u listopadu 2013. godine i srpnju 2014. godine uputili pismeni upit EK te upitali koje mjere EK može poduzeti kako bi vlasti BiH obvezale rafineriju na ubrzanu modernizaciju i usvajanje europskih standarda u zaštiti okoliša. Upitali su, također, na koji način EU može pomoći u zaštiti ljudskih prava građana Slavonskog Broda.

Pitanje upućeno EK možete pročitati OVDJE.