Na inicijativu hrvatske delegacije Europske pučke stranke, svi hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu potpisali su i uputili zajedničko pismo glavnom ravnatelju Hrvatske radiotelevizije u kojem ukazuju na potrebu ponovnog aktiviranja mjesta stalnog dopisnika Hrvatskog radija u Bruxellesu.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine Markota,

obraćamo vam se ovim dopisom zbog potrebe ponovnog aktiviranja mjesta stalnog dopisnika Hrvatskog radija u Bruxellesu.

Smatramo da Hrvatski radio kao javni servis i medij koji je vrlo autentičan, brz i sveprisutan u hrvatskom medijskom prostoru i cijeloj državi od Čakovca do Dubrovnika, od Vukovara pa sve do Pule, zaslužuje imati i dalje stalnog dopisnika u glavnom gradu Europe.

Hrvatska je tri i pol godine nakon članstva u EU tek na početku svojeg ostvarenog sna. Slušatelji imaju pravo očekivati od javnog servisa da se svakoga dana upoznaju s odlukama koje se njima i njihovoj svakidašnjici donose u Bruxellesu, u Europskoj komisiji, u Europskom parlamentu i na sastancima Vijeća ministara.

Obzirom na broj zakonodavnih mjera koje dolaze iz Bruxellesa (više od 80 posto) koje imaju izravan učinak na hrvatske građane, Europski parlament zaslužuje da ga vaš medij pokriva u rangu s Hrvatskim saborom.

Nigdje na svijetu nema toliko stranih dopisnika kao u Bruxellesu, što je također prednost za kuću kao što je vaša ako imate dopisnika, jer ste okruženi dobro informiranim ljudima. Dobro je poznato da su ovdje smještene ne samo najvažnije europske institucije već sve važnije međunarodne i nevladine organizacije te udruge, ali i velike kompanije, a svaki podatak novinar lako može provjeriti na nekoliko različitih izvora, no to se može samo ako ste na licu mjesta - u Bruxellesu, a ne u Zagrebu.

Vaša kuća ima svojeg stalnog dopisnika za televiziju, no sigurni smo da vam je jasno da televizijski novinar ne može pokrivati i radijsko izvještavanje.