(VIDEO) Naša eurozastupnica i potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić organizirala je - skupa s EuroNavigatorom, BE Funded & Konowledge4Innovation, čija je predsjednica - stručnu konferenciju na temu „Europske politike u potpori razvoja inovacijskog ekosustava“ kao jedan od događaja uz Dane industrije koji su pod pokroviteljstvom Europske komisije održani 5. i 6. veljače u Bruxellesu.

Novi višegodišnji financijski okvir

Sudionicima iz lokalnih jedinica, razvojnih agencija, inkubatora, tehnoloških centara i drugih organizacija u Hrvatskoj predstavljen je novi višegodišnji financijski okvir (VFO) 2021.-2027. te je zastupnica ukazala na paradokse na koje kontinuirano upozorava kroz amandmane, rasprave i članke koje je napisala i poslala svim relevantnim institucijama:

1.            Potrebno je povećati ulaganja u programe konkurentnosti za poticanje inovacija, istraživanja i razvoja, ali s obzirom da ih najviše koriste najrazvijenije države članice ne možemo prihvatiti smanjenja EU fondova namijenjenih manje razvijenim državama članicama. Osnovni cilj EU-a je smanjenje razlika u razvijenosti država članica jer samo tako Unija može opstati i biti jača.

2.            Ne možemo smanjivati ulaganja u Europski socijalni fond za 7 %, a istovremeno govoriti o važnosti cjeloživotnog učenja, novih vještina, reformi obrazovnog sustava kako bi se mladi pripremali za poslove budućnosti.

3.            Ne možemo smanjivati ulaganja u ruralni razvoj za čak 28 %, a istovremeno govoriti o opasnosti od nestanka sela i važnosti novih ulaganja te razvoja pametnih sela.

4.            Ne možemo uvoditi sve više uvjeta, komplicirati provedbu EU fondova i smanjivati EU sufinanciranje za 10 - 15 %, a istovremeno govoriti o važnosti ubrzanja, motiviranju korisnika na sudjelovanje i korištenje EU fondova i pojednostavljenju procedura.

Ulaganje u inovacije, istraživanje i razvoj

Govoreći o iskustvu rada s EU fondovima sudionici su istaknuli važnost ubrzanja odobravanja zahtjeva za plaćanje kako ne bi sami morali tragati za sredstvima preko komercijalnih banaka jer im kasne međuplaćanja iz provedbenih tijela, a projekt je u provedbi i nema stajanja. Posebno su istaknuli važnost otvaranja financiranja rizičnijim projektima i poduzetnicima početnicima za koje nema puno prilika na hrvatskom tržištu što je i Mate Rimac potvrdio prezentirajući svoje iskustvo koje pokazuje da su mu najvažnija bila privatna ulaganja, a EU fondovi i povoljniji financijski instrumenti više nadogradnja u već postignutom rastu.

Ulaganja u inovacije, istraživanje i razvoj, u start-up firme ključna su za daljnji razvoj EU-a i pozicioniranje na svjetskom tržištu. Anne-Marie Sassen, iz Glavne uprave za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije Europske komisije,  istaknula je važnost digitalnih inovacijskih hubova koji trebaju pomoći novim poduzetnicima u pronalaženju investitora, stjecanju potrebnih znanja i vještina, stvaranju poticajnog ekosustava i umrežavanju te pomoći im da prije investiranje testiraju tehnologiju koju žele kupiti. Predstavila je i novi program za digitalnu Europu za koji se u razdoblju 2021.-2027. izdvaja 8,2 milijarde eura od čega 700 milijuna eura za razvoj novih znanja i vještina.

Dražen Budimir, iz Glavne uprave za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i mala i srednja poduzeća Europske komisije, dao je pregled mogućnosti financiranja inovacija i novih poduzetnika iz programa Unije poput Horizona 2020, Cosme-a, Life-a, posebno se osvrnuvši na financijske instrumente i fondove venture capitala koji se počinju otvarati u Hrvatskoj te je nedavno Europski investicijski fond (EIF) potpisao ugovor s HBOR-om na 70 milijuna eura za ulaganja u novoosnovane male i srednje poduzetnike, a tijekom veljače se očekuje i natječaj za njih za bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Pogled u budućnost

Mate Rimac, osnivač Rimac Automobila, ukazao je na činjenicu da se prisutnost fondova Venture Capitala u EU smanjuje, te se u zadnjih 5 godina udio smanjio sa 17% na 10% ukupnih svjetskih ulaganja. Veliki rast zabilježen je u Aziji te su trenutno najveća ulaganja od preko 40% u Sjedinjenim Američkim Državama i Aziji. Već sad nema europskih start-upova i inovatora među top kompanijama svijeta, a za deset godina kada budu vidljivi rezultati ovog velikog nesrazmjera u venture capital ulaganjima Europa će se suočiti s ogromnim zaostajanjem, ako se nešto odmah ne poduzme i učini.

Rimac dao je i vrlo zanimljiv pregled rasta njegove firme te pogled u budućnost - što nam sve donose automatski upravljani automobili, a na toj vrsti umjetne inteligencije se užurbano radi:

- To će biti jedna od najvećih revolucija u sljedećim godinama koja će značajno poboljšati kvalitetu života i produktivnost ljudi - istaknuo je Rimac opisujući svijet bez automobilskih nesreća, prometnih policajaca i kazni, potrage za parking mjestima, uz nesmetano obavljanje poziva i poslova u vožnji...

Rimac Automobili - Vizija i potencijal

Uz Rimca, o važnosti inovacija u drugom području - kemijskoj industriji govorio je Pierre Barthelemy, direktor inovacija u CEFIC-u, a Rene Schroeder iz Eurbata o važnosti brze reakcije institucija i izmjena regulativa kako bi se otvorio prostor novim inovativnim rješenjima.

Na konferenciji je poseban dio bio posvećen i hrvatskom predsjedanju Europskom unijom koje započinje 1. 1. 2020. Pripreme su u tijeku, s 1. siječnjem započeo je naš trio s Rumunjskom i Finskom te je Goran Štefanić, zamjenik stalnog predstavnika RH pri EU, naglasio kako je važno posebno istaknuti potrebu za rješavanjem izazova pred kojim se EU nalazi vezano uz zaostajanje u ulaganjima i poticanjima inovacija i start-upova.

- Nadam se da ćemo za perspektivu 2021.-2027. operativne programe pripremiti u suradnji s lokalnim jedinicama, poduzetnicima, mladima, znanstvenicima, neprofitnim organizacijama. Vizionari poput Mate Rimca maloj zemlji poput Hrvatske dogode se jednom u 100 i više godina. To je važno znati i prepoznati, on ima potencijal postati vertikalni igrač i lider na tržištu ne samo u regiji nego u cijeloj EU i povući rast cijelog hrvatskog gospodarstva. Važno je razviti sve potrebne potporne institucije i educirati mlade na kojima će Rimac Automobili i svi ostali mali i srednji poduzetnici koji se na njega vežu graditi svoje kapacitete. Prilika se otvorila, a na nama je da je iskoristimo, stavimo u funkciju rasta cijele države i nikako ne propustimo.

Iz srca Europe

Eurozastupnica Maletić i Mate Rimac gostovali su u emisiji „Iz srca Europe, koju možete pogledati u cijelosti: