Predsjednik Parlamentarnog odbora za pridruživanje EU i Ukrajine (i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta) Andrej Plenković u Kijevu je - na poziv Foruma civilnog društva Istočnog partnerstva - sudjelovao na konferenciji „Prema sigurnosnoj agendi za Istočno partnerstvo“. Na konferenciji se okupilo 60-ak stručnjaka iz država članica EU, ali i država članica Istočnog partnerstva (Ukrajina, Moldavija, Gruzija, Armenija…) Naš eurozastupnik - valja istaknuti - vodi kontinuirani dijalog s predstavnicima nevladinih udruga i akademskih institucija država članica Istočnog partnerstva.

Ukrajina - u međunarodno priznatim granicama

Na ovoj (kijevskoj) konferenciji održao je uvodni govor u kojem je izdvojio glavne multidimenzionalne izazove za vanjsku, sigurnosnu i obrambenu politiku EU - u kontekstu promišljanja nove politike europskog susjedstva. Pritom je osudio kršenje primirja od strane pobunjenika u oblasti Donjecka. 

- Ukrajina je žrtva agresije - Rusija je protivno međunarodnom pravu anektirala Krim, te pomaže pobunjenike u privremeno okupiranim područjima Donbasa. EU podržava teritorijalni integritet Ukrajine - politika restriktivnih mjera bit će nastavljena sukladno provedbi Sporazuma iz Minska. Neprihvatljiva je politika Moskve koja zamrznutim ili aktivnim sukobima - te hibridnim ratom - destabilizira svoje susjedstvo, pritom narušavajući odnose s EU i NATO-om. Krše se temeljni postulati globalnog poretka građenog proteklih 70 godina.

Vrijedna hrvatska iskustva

Plenković je - u nastavku izlaganja - pažnju posvetio provođenju reformi u Ukrajini u čemu ova zemlja ima snažnu europsku potporu.  

- Ukrajina usporedno vodi dva vrlo zahtjevna procesa: obrambeni rat i europske reforme na temelju Sporazuma o pridruživanju. U reformama ima snažnu političku i financijsku podršku EU i EP-a. 

Dometnuo je, nadalje, da su iskustva Hrvatske - u mirnoj reintegraciji Podunavlja i pristupnog procesa ulaska u EU - primjenjiva u Ukrajini. Posebice vezano za izgradnju institucija, jačanje vladavine prava i borbu protiv korupcije.

Niz konstruktivnih razgovora

Valja napomenuti da je Plenković tijekom boravka u glavnom gradu Ukrajine razgovarao sa zastupnikom u Vrhovnoj Radi (i supredsjedateljem Odbora za pridruživanje) Ostapom Semerakom, predsjednicom Izaslanstva u Vrhovnoj Radi za odnose s NATO-om Ivanom Klimpuš-Tsintsadze i veleposlanikom EU u Ukrajini Janom Tombinskim.