(PHOTO) Ravno iz Sofije, gdje je sudjelovao na summitu EU - zapadni Balkan, predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković doputovao je u Rumunjsku, u kojoj je boravio u dvodnevnome službenom posjetu 17. i 18. svibnja. U njegovoj je pratnji bio potpredsjednik Vlade i ministar obrane (i član Predsjedništva HDZ-a) general Damir Krstičević.

Teme razgovara: politički, gospodarski i sigurnosni odnosi Hrvatske i Rumunjske te jačanje suradnje u okviru Europske unije i NATO-a. Nastavno na sofijski summit, bilo je riječi i o daljnjoj podršci zemljama jugoistočne Europe na putu u euroatlantske integracije.

http://www.hdz.hr/vijest/eu/video-sofijska-deklaracija-ispunjavanje-kriterija-kljucni-element-za-napredovanje-prema-eu

http://www.hdz.hr/vijest/eu/s-bugarskim-premijerom-u-sofiji-uoci-summita-eu-zapadni-balkan-zagovaramo-politiku

S hrvatskom zajednicom

Po sinoćnjem dolasku u Bukurešt, prvog dana posjeta, Plenković se u Veleposlanstvu Republike Hrvatske sastao s predstavnicima hrvatske zajednice, predvođenima Slobodanom Gherom, predsjednikom Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj (Uniunea Croatilor din Romania), krovnom udrugom naših sunarodnjaka u toj zemlji, i zastupnikom Hrvata u Zastupničkom domu Rumunjske.

- Zahvaljujem vam na svemu što činite na promociji Hrvatske, naše nacionalne kulture i gospodarstva! - poručio je predsjednik Vlade RH predstavnicima hrvatske zajednice.

Poziv rumunjskoj premijerki

Današnji, drugi dan službenog posjeta, započeo je susretom s predsjednicom Vlade Rumunjske Vasilicom-Vioricom Dăncilă, nakon čega su ministri obrane dviju država potpisali Izjavu o unaprjeđenju bilateralne sigurnosne i obrambene suradnje.

- Susret s premijerkom Dancila predstavlja nastavak odlične političke, gospodarske i obrambene suradnje između Rumunjske i Hrvatske. Pozvao sam predsjednicu Vlade Rumunjske u skorašnji uzvratni posjet kako bismo i dalje jačali naše bilateralne odnose i zajedno gradili europski projekt - istaknuo je Plenković.

Rumunjska, Finska & Hrvatska

Dvoje premijera, nastavio je predsjednik Vlade RH, dogovorili su se da će kroz tri važne platforme intenzivirati suradnju.

- Prva je „trio predsjedništva“ Rumunjska, Finska i Hrvatska, koje će jedna za drugom, uz visoku razinu koordinacije i usklađenog djelovanja, predsjedati Europskom unijom 2019. i 2020. godine. 18 mjeseci je to zajedničkih prioriteta za kohezijsku i poljoprivrednu politiku, obrazovanje, mala i srednja poduzeća, demografsku revitalizaciju te za politiku proširenja i brigu o zemljama susjedstva.

Dunavska strategija & Inicijativa triju mora

Druga platforma je suradnja u okviru Dunavske strategije, gdje je cilj jačati prometnu, turističku i ekološku suradnju i na taj način povećati trgovinsku razmjenu između Hrvatske i Rumunjske koja sada iznosi oko 330 milijuna eura.

- Treća je Inicijativa triju mora. Rumunjska je na Crnom moru, Finska na Baltiku, a Hrvatska na Jadranu, što je odlična prigoda i za naše bolje pozicioniranje u okviru europskog projekta.

Plenković se potom sastao i s predsjednikom Rumunjske Klausom Wernerom Iohannisom te predsjednikom Zastupničkog doma Nicolaem-Liviuem Dragneaom.

Štandovi 9 hrvatskih tvrtki

Na kraju dvodnevnoga službenog posjeta Rumunjskoj, predsjednik Plenković obišao je u Bukureštu Međunarodni sajam obrane, aeronautike i sigurnosti "Black Sea Defense and Aerospace 2018", na kojem svoje proizvode izlaže i devet hrvatskih tvrtki: Čateks, Galeb, Galko, HS Produkt, Kap-Ko, Odjeća, Agencija Alan, KROKO i Šestan-Busch.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/partnerstvo-s-gospodarstvom-s-hrvatskim-proizvodacima-vojne-opreme-potpisani