Nakon što je proteklog tjedna Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu dao potporu europskom putu BiH, voditeljica naše delegacije u EP-u Dubravka Šuica - u svojstvu zamjenice predsjednika Delegacije EP za odnose s BiH (EPP) - boravi u Bosni i Hercegovini u sklopu izaslanstva Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta.

Mostar - o izbornom zakonu

U BiH je, među inima, zajedno s predsjednikom Odbora Elmarom Brokom (EPP), potpredsjednikom Odbora Andrejem Plenkovićem (EPP), izvjestiteljem za BiH Cristianom Danom Predom (EPP), Basom Belderom (ECR) te Norbertom Neuserom (S&D)…

Eurozastupnici su posjetili Mostar i susreli se s dužnosnicima Federacije BiH, županije i grada Mostara. Na radnom ručku s gradonačelnikom Ljubom Bešlićem, premijerom Hercegovačko - neretvanske županije Nevenkom Hercegom, predsjednikom županijske skupštine Šerifom Špagom te s predsjednicom Skupštine Federacije BiH Lidijom Bradarom, nastavili su se razgovori o mogućem razrješenju situacije oko blokade izbora u Mostaru - što je i bio jedan od glavnih ciljeva ovoga susreta.

Dogovor i dijalog

Šuica je naglasila da je pohvalno što lideri svih političkih stranaka u BiH podržavaju pristupanje te zemlje EU.

- Potrebno je što prije provesti odluku Ustavnog suda iz 2010. kako bi se razriješila pat pozicija oko izbornog zakona za Mostar, a ključ je da svaki glas na izborima jednako vrijedi. Za implementaciju je potrebna kvalificirana većina u parlamentu - čemu bi trebao prethoditi dogovor svih velikih političkih stranaka. U protivnom, građani Mostara neće moći iskoristiti svoje biračko pravo i neće imati Gradsko vijeće - što nije u interesu razvoja i napretka grada.

Na prijemu kod šefa Delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemarka naglašena su tri uvjeta koja moraju biti ispunjena kako bi BiH stekla status zemlje kandidatkinje i nastavila svoj europski put: prilagodba SSP-a, nastavak reformske agende i uspostava koordinacijskog mehanizma.

Za europsku BiH

Bosna i Hercegovina je 2016. godinu obilježila svojim europskim putem - 15. veljače je službeno predala zahtjev za članstvo u Europskoj uniji te je nakon toga EP donio Rezoluciju o napretku BiH za 2015. u kojoj je, uz određene smjernice i uvjete, pozdravio pozitivno izvješće EK o BiH te ponovno izrazio svoju predanost njezinoj europskoj budućnosti.

Šuica:

- Put BiH prema članstvu u Europskoj uniji nema alternative, međutim cilj treba biti nastavak odlučnog provođenja strukturnih reformi, osiguravanje ravnopravnosti tri konstitutivna naroda, uspostava vladavine prava i korjenite borbe protiv korupcije te jačanje suradnje u zemlji i susjedstvu. BiH treba nastaviti raditi kako bi što prije dobila status kandidata za članstvo u EU - jer je to jedino jamstvo provođenja reformske agende.

SUSRETI S BH. DUŽNOSNICIMA

AFET izaslanstvo Europskog parlamenta, predvođeno predsjednikom Odbora Elmarom Brokom, u Sarajevu je održalo sastanke s predsjednikom Vijeća ministara Denisom Zvizdićem, predsjedavajućim predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem kao i s ostalim visokim dužnosnicima s kojim će razgovarati o nastavku europskog puta BiH. A održani su i sastanci s predstavnicima civilnog društva te s veleposlanicima EU država akreditiranim u BiH.