(PHOTO) Predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković boravio je danas u Strasbourgu, u posjetu Vijeću Europe (VE), i to dok upravo Hrvatska predsjeda Odborom ministara te najstarije paneuropske organizacije.

U sklopu sadržajnog programa, održao je i govor u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (o čemu više u zasebnom članku - op. ur.), a posjet je započeo sastankom s njenom predsjednicom Liliane Maury Pasquier, a potom i s glavnim tajnikom VE-a Thorbjørnom Jaglandom.

Zadovoljstvo hrvatskim prioritetima

Razgovaralo se o izazovima s kojima je danas suočeno Vijeće Europe, kao i o glavnim ciljevima te organizacije - a to su jačanje demokracije te zaštita ljudskih prava i vladavine prava. Bilo je riječi i o ključnim europskim temama, osobito problemu ilegalnih migracija, te o situaciji o jugoistočnoj Europi.

Glavni tajnik Jagland  izrazio je zadovoljstvo prioritetima koje je Hrvatska istaknula tijekom svog predsjedanja, a to su borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, učinkovita zaštita prava nacionalnih manjina i osjetljivih društvenih skupina, osnaživanje lokalne i područne samouprave te zaštita i promicanje kulturne baštine.

Konvencije korisne za Hrvatsku

Predsjednik Plenković također smatra da se prioriteti hrvatskog predsjedanja vrlo dobro uklapaju u rad Odbora ministara VE-a. Ocijenio je i da se konvencijski sustav VE-a  u zadnje 22 godine pokazao korisnim za Hrvatsku:

- Poštujemo i ispunjavamo presude Europskoga suda za ljudska prava. Smatramo da nam je taj konvencijski sustav pomogao da ojačamo naš pravni sustav i poboljšamo zakonodavstvo. Veselimo se pridonijeti radu organizacije u sljedećim mjesecima u kojima prvi put - otkad smo članica VE-a od 1996. godine - predsjedamo Odborom ministara.

Snažno zagovaramo Makedoniju!

Odgovarajući na pitanja novinara, Plenković je izrazio nadu da će dogovor o promjeni imena, koji su prije nekoliko dana postigle Makedonija i Grčka, pridonijeti da se odluka o početku pregovora Makedonije s Europskom unijom, kao i pozivnica za članstvo u NATO-u, donese u najskorijem roku:

- Hrvatska to snažno zagovara, smatramo da je Makedonija i prije zaslužila otvaranje pregovora o pristupanju u EU-u i pozivnicu u NATO. Taj naš stav ću i osobno iznijeti na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu, u četvrtak i petak.

Hrvatska kulturna baština

Predsjednik Plenković, u nazočnosti predsjednice Parlamentarne skupštine VE-a i glavnog tajnika VE-a, otvorio je u Strasbourg - u skladu s jednim od prioriteta našeg predsjedanja - izložbu "Croatia's Cultural Heritage on UNESCO Lists".

- Hrvatska ponosno doprinosi europskoj priči, koja se, međutim, ne odnosi samo na pravnu i gospodarsku povezanost. To je priča i o vrijednostima, zajedničkoj povijesti i kulturi. Ponosni smo na deset znamenitosti koje se nalaze na popisu svjetske baštine UNESCO-a, što potvrđuje povijesnu važnost i izvrsnu razinu očuvanosti tih mjesta. Hrvatska je zemlja bogate kulture, stoga smo promicanje kulturne baštine stavili kao jedan od prioriteta predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe - istaknuo je Plenković otvarajući izložbu.

Europski sud za ljudska prava

Predsjednik Vlade i HDZ-a sastao se i s predsjednikom Venecijanske komisije Giannijem Buquicchiom te predsjednicom Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe Gudrun Mosler-Törnström, a posjet Strasbourgu završio je susretom s predsjednikom Europskog suda za ljudska prava Guidom Raimondijem i hrvatskim pravnicima koji rade na tom sudu.