Predsjednik Delegacije Europskog parlamenta za Ukrajinu (i potpredsjednik Odbora za vanjske poslove) Andrej Plenković posjetio je Kijev te se susreo s novoimenovanim predsjednikom Vlade Ukrajine Vladimirom Groysmanom i predsjednikom Vrhovne Rade Andrijem Parubijem.

Plenković se susreo i s novom potpredsjednicom Vlade za europske integracije Ivankom Klympuš-Tsintsadze te ministrom vanjskih poslova Pavlom Klimkinom. Sastao se i sa svim predsjednicima parlamentarnih stranaka u Vrhovnoj Radi te novim ministrom zaštite okoliša Ostapom Semerakom, a koji je, zajedno s Plenkovićem, bio dosadašnji supredsjedatelj Parlamentarnog odbora za pridruživanje EU i Ukrajine.

Potpora reformama…

Plenković je čestitao novim članovima ukrajinske Vlade samo nekoliko sati nakon preuzimanja dužnosti i izglasavanja povjerenja u Vrhovnoj Radi. Iskazao je spremnost Europskog parlamenta da pomogne Ukrajini u nastavku reformskog procesa, daljnjem dinamičnom dijalogu s europskim institucijama, a osobito s EP-om koji će podržati odluku o ukidanju viznog režima za ukrajinske državljane.

Najavio je 3. sastanak Parlamentarnog odbora za pridruživanje EP i Vrhovne Rade krajem travnja u Bruxellesu.

… i borbi protiv korupcije

Naš je eurozastupnik istaknuo da osobno čini maksimalne napore da Ukrajina ostane visoko na dnevnom redu EU, te dodao kako je nužno odmah prepoznati predanost nove ukrajinske Vlade europskim reformama i borbi protiv korupcije.

Očekivanja su međunarodnih aktera velika, a strpljivost ukrajinskih građana sve manja, pa je u tom kontekstu - kao prijatelj i zagovornik Ukrajine - Plenković kazao premijeru Groysmanu da nova ukrajinska Vlada nema „grace period“, već bi trebala stremiti ostvarenju rezultata u kratkom roku.

Premijer Groysman je zahvalio Plenkoviću na dosadašnjoj suradnji u parlamentarnom formatu te je najavio intenzivne kontakte.

Minski proces

Plenković i ministar vanjskih poslova Klimkin detaljno su pak razgovarali o Minskom procesu i mirovnim naporima vezanim uz Donbas i Krim, te načinima snažnijeg uključivanja EU.

A naš se eurozastupnik susreo i s veleposlanikom EU u Ukrajini Janom Tombinskim i veleposlanikom RH u Ukrajini Tomislavom Vidoševićem.

Na 9. Forumu o sigurnosti…

Valja istaknuti da je Plenković održao predavanje o odnosima EU i Ukrajine te sigurnosnoj politici na 9. Forumu o sigurnosti - koji je organizirala Zaklada bivšeg premijera Arsenija Jacenjuka. Plenković je izlagao na panelu na kojem su govorili Alexander Vershbow, zamjenik glavnog tajnika NATO-a, i bivši britanski ministar vanjskih poslova Malcolm Rifkind. Naš je eurozastupnik istaknuo snažnu potporu EU teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine te naporima za mirnu reintegraciju privremeno okupiranih područja Donbasa i ilegalno anektiranog Krima putem - provedbe procesa iz Minska i tzv. Ženeva+ formata. Podsjetio je na ogromnu financijsku potporu koju EU daje Ukrajini, provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, liberalizaciju viznog režima te učinke referenduma u Nizozemskoj.

PLENKOVIĆ GOVORIO U UKRAJINSKOM PARLAMENTU

Zajedno s bivšim predsjednikom Europskog parlamenta Patom Coxom, Plenković je - kao vodeći zastupnik zadužen za potporu izgradnji demokracije u Ukrajini - održao glavni govor na konferenciji u Vrhovnoj Radi pod nazivom „Stvaranje učinkovitog i odgovornog Parlamenta“. Predstavio je rezultate „Ukrajinskog tjedna“ održanom u Bruxellesu početkom ožujka te je najavio Akcijski plan podrške EP-a Vrhovnoj Radi koji se odnosi na jačanje zakonodavnog procesa, politički nadzor izvršne vlasti, otvorenost i transparentnost rada, komunikaciju s građanima, usklađivanje zakonodavstva s pravnom stečevinom, dijalog pozicije i opozicije te etički kodeks.