(PHOTO) Prvih pet godina hrvatskog članstva u Europskoj uniji uspješna je priča i za Hrvatsku i za EU. Dobra je prigoda da pošaljemo poruku o dosadašnjim postignućima Hrvatske kao članice EU-a. To je poticaj za daljnji, prije svega gospodarski razvoj zemlje, za još učinkovitije korištenje proračunskih sredstava koja imamo na raspolaganju iz EU fondova, ali isto tako i za snaženje osjećaja pripadnosti i odgovornosti u europskom projektu, koji zadnjih godina odolijeva brojnim izazovima - poručio je predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković na konferenciji „Uspješna priča Hrvatske“ („Success Story of Croatia“), koju je u Europskom parlamentu, u povodu 5. obljetnice članstva RH u EU-u, organizirala voditeljica HDZ-ove delegacije u EP-u Dubravka Šuica.

http://www.hdz.hr/vijest/nacionalne/ugovorena-sredstva-iz-europskih-fondova-povecali-smo-s-9-na-43-posto-clanstvo-u-eu

- Članstvo u EU je prilika koju moramo u potpunosti iskoristiti. Konkretni europski projekti, kao što je Pelješki most, najbolji su pokazatelj koristi EU-a za naše građane - dodao je Plenković u svom govoru.

Vjerujem u europski projekt!

Istaknuo da je Lijepa Naša zbog rata i velikosrpske agresije imala znatno teži put prema Europskoj uniji od ostalih tranzicijskih zemalja. Pohvalio je konsenzus koji je o europskim integracijama cijelo vrijeme bio na djelu u Hrvatskoj i ponovio da će se boriti protiv populizma, a za mainstream:

- Vjerujem u europski projekt. Dosadašnji rezultati potiču nas za daljnje strateške ciljeve kao što su ulazak u Schengen i eurozonu te pružanje pomoći hrvatskom susjedstvu na EU putu. Nećemo pasti u klopku da preuzmemo retoriku onih stranaka koje su na krajnjim polovima političkog spektra. To stalno govorim i borim se protiv populizma, demagogije i destrukcije, a za mainstream i odgovornu politiku.

Ispunjenje sna dr. Franje Tuđmana

Dubravka Šuica, koja je u svojstvu domaćina otvorila konferenciju, izdvojila je da od pristupanja Uniji pa do danas Hrvatska pokazuje da je ravnopravna i snažna članica koja u svakoj prilici zastupa i brani temeljne vrijednosti EU-a, ali i naše nacionalne interese:

- Danas, kad je Hrvatska ponosna članica Unije i kad predstavlja uzor za zemlje kandidatkinje u pretpristupnim pregovorima, mogu reći da je naše članstvo jedno od najvećih postignuća neovisne Hrvatske, kao i ispunjenje sna prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana - san u kojem je zamislio Hrvatsku kao punopravnu članicu EU-a i NATO-a.

Poruka uvažavanja & priznanja Hrvatskoj

Na konferenciji, osim Plenkovića i Šuice, sudjelovala je crème de la crème Europske pučke stranke (EPP), naše obitelji narodnjačko-demokršćanskih stranaka desnog centra, najjače političke grupacije Starog kontinenta: predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, predsjednik EPP-a Joseph Daul, predsjednik Kluba zastupnika EPP-a u EP-u Manfred Weber (CSU) i predsjednica EPP Women Doris Pack.

- Činjenica da su ovdje čelnici Europskog parlamenta i Europske pučke stranke još je jedna poruka uvažavanja i priznanja Hrvatskoj - komentirao je Plenković.

Most će napokon spojiti i hrvatski i europski teritorij!

Tajani je kazao da je članstvo Hrvatske dobro i za nju i za EU te naglasio da hrvatski BDP u zadnje tri godine raste iznad europskog prosjeka:

- Projekt Pelješkog mosta, kako reče i predsjednik Plenković, vrlo je konkretan primjer benefita koji donosi Europska unija. Most će uz financijsku potporu EU-a nakon skoro 3 desetljeća napokon spojiti i hrvatski i europski teritorij!

Pack je pak naglasila da je članstvo u Europskoj uniji „najbolje što se Hrvatskoj moglo dogoditi“. Također je upozorila na populizam posvuda u Europi, koji za sve negativno optužuje Uniju. Apelirala je da se više ističu pozitivne strane EU-a te dodala da Hrvatska u „Plenkoviću ima dobrog premijera, proeuropski orijentiranog“.

Želimo da RH čim prije uđe u Schengen!

Daul je govorio o zaslugama EPP-a za primanje Hrvatske u EU. Poželio je da Hrvatska uđe u Schengen tijekom svog predsjedanja Unijom u prvoj polovici 2020. godine:

- EPP podržava europsku budućnost jugoistočne Europe sve dok se te zemlje zauzimaju za vladavinu prava, neovisnost pravosuđa i borbu protiv korupcije. Hrvatska ima ključnu ulogu za stabilnost regije!

Spomenuo je i pobjedu Vatrenih protiv Argentine i poželio Hrvatskoj da osvoji svjetsko nogometno prvenstvo.

Weber je napomenuo da Hrvatska donosi svježe ideje u EU i zauzima se za zajedničku europsku budućnost, istaknuvši i doprinos Hrvatske Uniji kao važan podsjetnik privlačnosti europskog projekta kao projekta mira.

Ostalo je još samo članstvo u OECD-u!

Ministrica vanjskih i europskih poslova i članica Središnjeg odbora HDZ-a Marija Pejčinović Burić, koja je također sudjelovala na konferenciji, rekla je da Hrvatska sada nastoji ući u prostor svih europskih politika, prije svega u Schengen, a onda i u eurozonu. Od međunarodnih organizacija, ostalo joj je još samo ući u članstvo OECD-a.

Na konferenciji je prikazan i kratki film o hrvatskom putu u EU i proslavi ulaska polovinom 2013. godine, a na njenom početku hrvatsku i europsku himnu otpjevala je Mia Negovetić, dok je nekoliko pjesama izvela klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“ - koja je pjevala i na službenoj ceremoniji ulaska Hrvatske u EU 2013. u Europskom parlamentu u Strasbourgu..

PRIJAM U POVODU DANA DRŽAVNOSTI & 5. GODIŠNJICE ČLANSTVA

Nakon konferencije, predsjednik Plenković bio je na prijamu u povodu proslave Dana državnosti, Dana Oružanih snaga te obilježavanja 5. obljetnice pristupanja Hrvatske Europskoj uniji (Hotel „Sofitel Brussels Europe“).